HydraGroup haalt de nu-hoogst-haalbare-boven-de-norm-sociale 'trede 3'

Op 4 oktober 2013 vond de audit voor de PSO (Prestatieladder Socialer Ondernemen) bij HydraGroup plaats. Om klokslag 4 uur wacht DGA, Ian Smeyers, samen met collega’s in spanning het oordeel van de auditors af. Diverse interviews hebben de doorslag gegeven: HydraGroup haalt de nu-hoogst-haalbare-boven-de-norm-sociale “trede 3”. HydraGroup – een jonge, dynamische organisatie gevestigd te Den Haag en gespecialiseerd in schoonmaak, glas- en gevelreiniging – zet al decennia lang het maatschappelijk belang voorop. Er wordt binnen de organisatie veel geïnvesteerd in ontwikkelingsmogelijkheden voor de medewerkers.

Stichting Nelis

Ian Smeyers weet als geen ander hoe belangrijk het is ambities te hebben. Zijn eigen opa ‘Nelis’, in Den Haag ook wel bekend als “de zingende glazenwasser”, heeft hem toentertijd van de straat geplukt en aan het werk gezet. Zijn overlijden in 2009 heeft Ian doen vermoeden dat er meer jongeren zijn die een eigen “Nelis” nodig hebben wat hem heeft doen besluiten de lijn voort te zetten.

In 2011 heeft hij dan ook Stichting Nelis – een werkgelegenheidsproject dat jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt opleid tot glazenwasser of schoonmaker en hun voorziet van een baan in deze branche – in het leven geroepen; een ode aan zijn opa.

Schoonmaakbedrijven

Ian voegt hier zelf nog het volgende aan toe: ‘‘De meeste schoonmaakbedrijven leveren prima werk, net als wij. Maar er zijn er te weinig in onze branche, die iets wezenlijks terugdoen voor de samenleving. Bedrijven die ons inschakelen dragen ‘gegarandeerd’ bij aan een inclusieve arbeidsmarkt.’’ Stichting Nelis en HydraGroup werken nauw samen om zo het fenomeen jeugdwerkloosheid te bestrijden. Na een jarenlange inzet op dit vlak heeft HydraGroup besloten toenadering te zoeken tot PSO-Nederland.

PSO-Nederland

De PSO is in het leven geroepen door TNO in samenwerking met het bedrijfsleven en Stichting PSO-Nederland. De PSO is onderverdeeld in – nu nog – drie treden die de mate aangeven waarin bedrijven sociaal ondernemen. HydraGroup is het eerste bedrijf in Den Haag en tevens het eerste schoonmaakbedrijf in de Randstad die het keurmerk heeft behaald. HydraGroup ontvangt voor deze erkenning vanuit de Gemeente Den Haag een vergoeding die beschikbaar is gesteld voor de eerste tien ondernemers in Den Haag als tegemoetkoming voor het investeren in de PSO.

Deel dit bericht:  
21 november 2013