
Governance
Onder regie van TNO wordt de PSO verder ontwikkeld. Dit in nauwe samenwerking met de markt en diverse partijen. Door samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen, werkgevers- en doelgroep-vertegenwoordigers wordt de actualiteit, effectiviteit en toepasbaarheid van de PSO geborgd.
TNO laat zich daarbij adviseren door een Commissie van Deskundigen. Daarnaast spelen de Raad van Advies en de Klantenraad een belangrijke rol in de doorontwikkeling van de PSO. Ook kunnen organisaties (voorafgaand aan een PSO-certificering) met vragen terecht bij het PSO-kernteam. Dit kernteam kan zo nodig zaken voorleggen aan de Commissie van Deskundigen. Hierdoor wordt een toegankelijke en transparante procedure gecreëerd voor het verdere ontwikkelingsproces van de PSO.
De rol van PSO-Nederland binnen de PSO-systematiek
PSO-Nederland is door TNO aangewezen als beheerorganisatie van de PSO. TNO is eigenaar van de PSO en PSO Nederland is verantwoordelijk voor de regie van het certificeringsproces van aanvragers. Dit proces omvat de aanvraag, verwerking, audit en uitgifte van PSO-certificaten. Hiervoor heeft PSO-Nederland de online rekentool beschikbaar gesteld. Wij hebben enerzijds een verbindende rol tussen toepassers, aanvragers en gecertificeerde organisaties, en TNO anderzijds.
Daartoe zijn verschillende gremia opgericht, namelijk:
De leden van de Raad van Advies (RvA) dragen het doel achter de PSO een warm hart toe en zijn bereid om hun visie op en ideeën over het stimuleren van inclusief werkgeverschap met elkaar te delen en te vertalen in strategische adviezen rondom de PSO. Ook adviseert de RvA TNO over de doorontwikkeling van de PSO waarbij zij de uitgangspunten van de PSO bewaken. Daarbij houden zij het hogere doel van de PSO, namelijk het creëren van meer werkgelegenheid voor mensen vanuit kwetsbare groepen, scherp in het oog. Ook dragen zij bij aan maatschappelijk draagvlak voor de PSO. De leden van de Raad van Advies zijn afkomstig uit de politiek, gemeenten en het bedrijfsleven. Voor de bijeenkomst worden vertegenwoordigers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgenodigd als toehoorders.
Voorzitter
Niek Snoeij, namens TNO.
Vergaderfrequentie
eenmaal per jaar
Leden RvA
De Raad kent 12 leden
Arend Pieterse
Directeur / bestuurder maatschappelijke vraagstukken ex- Cedris
LinkedIn LinkedIn of Arend PieterseHermien Wiselus
Pensioenfondsbestuurder Pensioenfonds Horeca en catering
LinkedIn LinkedIn of Hermien WiselusHuib van Olden
Wethouder / bestuurder ex- Gemeente 's Hertogenbosch
LinkedIn LinkedIn of Huib van OldenPeter van Leeuwen
Ambtelijk secretaris Landelijke Clientenraad (LCR)
LinkedIn LinkedIn of Peter van LeeuwenHermien Wiselius
Pensioenfondsbestuurder Pensioenfonds Horeca en catering
LinkedIn LinkedIn of Hermien WiseliusDe Commissie van Deskundigen speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en doorontwikkeling van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Deze commissie bestaat uit experts uit diverse sectoren die gezamenlijk toezien op de actualiteit en relevantie van de PSO-systematiek.
Bruno Fermin
Fondsmanager SBCM - A&O fonds en kenniscentrum sociale werkgelegenheid
LinkedIn LinkedIn of Bruno FerminMariska Cubuk - Van den Noort
Specialist inclusief HRM Advizius
LinkedIn LinkedIn of Mariska Cubuk - Van den NoortFrederike van Oostveen
Coordinator inclusieve arbeidsmarkt AWVN / De Normaalste Zaak
LinkedIn LinkedIn of Frederike van OostveenShirley Oomens
Hoogleraar arbeidsdeskundigheid Hogeschool van Arnhen en Nijmegen (HAN)
LinkedIn LinkedIn of Shirley OomensHet PSO-kernteam fungeert als agendacommissie van de Commissie van Deskundigen. Zij bespreken tussentijdse vragen uit het veld met betrekking tot de toepassing van de PSO en de PSO-handleiding. Eventuele casuïstiek wordt ingebracht door PSO-Nederland. Iedere organisatie kan per e-mail gerichte vragen stellen over het proces, de PSO-audit en (de interpretatie van) de PSO-handleiding. PSO-Nederland beantwoordt deze vragen binnen vijf werkdagen per e-mail. PSO-Nederland kan besluiten om casuïstiek voor te leggen aan het PSO-kernteam indien PSO-Nederland van mening is dat er sprake is van een casus waarbij extra controle, verscherping en/ of verduidelijking van een specifieke casus wenselijk of noodzakelijk is. Het PSO-kernteam doet geen uitspraken over eventuele toekenningen van een PSO-certificaat zonder dat er een auditrapport aan ten grondslag ligt. Het PSO-kernteam komt elke laatste vrijdag van de maand bijeen. Het kernteam bestaat uit:
De Klantenraad bestaat uit een breed platform van met name PSO-gecertificeerde organisaties en overheidsorganisaties. Deze organisaties gebruiken de PSO om het in dienst nemen van mensen uit kwetsbare groepen te stimuleren. De deelnemers aan de Klantenraad vertegenwoordigen hun bedrijf, hebben inzicht in het beleid voor sociaal ondernemen en hebben ervaring met het PSO-proces. Zij zijn afkomstig uit diverse branches, bedrijfsgroottes en regio’s. Door deel te nemen aan de Klantenraad kunnen de deelnemers TNO adviseren over gewenste wijzigingen in de PSO-systematiek. Om voldoende gevoel te houden met de praktijkervaringen en wensen voor de doorontwikkeling van de PSO is TNO als toehoorder aanwezig bij vergaderingen. Deelnemers aan de Klantenraad krijgen de gelegenheid hun kennis en ervaringen te delen. Daarnaast worden zij op de hoogte gehouden van onder andere de laatste ontwikkelingen op het gebied van socialer ondernemen en wet- en regelgeving.
Voorzitter
Tako Kampstra
Frequentie
eenmaal per jaar
ABN-AMRO
Lid Klantenraad
a.s.r.
Lid Klantenraad
AM-match
Lid Klantenraad
Arriva
Lid Klantenraad
CSU
Lid Klantenraad
Facilicom
Lid Klantenraad
Faczo
Lid Klantenraad
Fujitsu
Lid Klantenraad
Gemeente 's-Hertogenbosch
Lid Klantenraad
Koninklijke Philips N.V.
Lid Klantenraad
Leger des Heils
Lid Klantenraad
Vebego
Lid Klantenraad
Volker Wessels
Lid Klantenraad
Vodafone Ziggo
Lid Klantenraad