Het PSO 30+ certificaat erkent organisaties die minimaal aan de gestelde kwantitatieve eisen van artikel 2.82 van de Aanbestedingswet voldoen. Hier leest u meer over de inhoudelijke PSO 30+ criteria.
Voorheen konden opdrachten uitsluitend voorbehouden worden aan SW-bedrijven op basis van het percentage doelgroep. In de nieuwe Aanbestedingswet is het percentage doelgroep voor voorbehouden opdrachten van 50% verlaagd naar 30% en opengesteld voor alle organisaties. Op 1 juli 2016 is de herziening van de Aanbestedingswet van kracht geworden. Aanbestedende diensten, zoals gemeenten, kunnen ervoor kiezen aanbestedingsprocedures voor te behouden aan zogenaamde 'sociale' bedrijven die aan de voorwaarde van dit wetsartikel voldoen.
Dat betekent dat aan deze aanbestedingsprocedures alleen kan worden deelgenomen door sociale werkplaatsen en ondernemers die de maatschappelijke en professionele integratie van gehandicapten of kansarmen tot hoofddoel hebben, of de uitvoering ervan voorbehouden in het kader van programma’s voor beschermde arbeid. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat ten minste 30% van de werknemers van deze sociale werkplaatsen, ondernemingen of programma’s gehandicapte of kansarme werknemers zijn.
Let op! Het toepassen van voorbehouden opdrachten o.b.v. artikel 2.82 van de Aanbestedingswet betekent iets anders dan het toepassen van Social return bij aanbestedingen (met de PSO). Voor de toepassing van artikel 2.82 van de Aanbestedingswet (voorbehouden opdrachten) heeft de Cedris voor publieke diensten en opdrachtgevers zoals gemeenten een Handleiding Sociaal aanbesteden met artikel 2.82 laten ontwikkelen door Van Doorne advocaten.
Inschrijven op voorbehouden opdrachten. Voor organisaties die willen aantonen dat ze aan deze eisen voldoen, en zo dus kunnen meedingen naar voorbehouden opdrachten, biedt PSO 30+ certificering uitkomst.
Vraag naar 30+ groeit.
Er zijn steeds meer publieke en private organisaties die specifiek opdrachten in de markt zetten waarbij gezocht wordt naar een contractpartner die in zeer hoge mate sociaal onderneemt. Een PSO 30+ certificaat toont dit aan. Door bewust werk te gunnen aan organisaties met een PSO 30+ (Abw)-certificaat ontstaan er ook nieuwe banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is de verwachting dat organisaties die zo’n erkenning voeren weer andere organisaties inspireren zich te ontwikkelen tot een PSO 30+ organisatie.
Hier leest u meer over de PSO 30+ criteria en op welke wijze het PSO 30+ certificaat kan worden aangevraagd.