Certificeren
Maak sociaal werkgeverschap zichtbaar en lonend met het PSO-keurmerk.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is hét Nederlandse meetinstrument en keurmerk voor sociaal werkgeverschap. De PSO faciliteert je als werkgever om mensen uit kwetsbare groepen aan het werk te helpen.
Ons keurmerk geeft inzicht in hoeveel daadwerkelijk wordt bijgedragen aan de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We bieden bedrijven en overheden daarmee dan ook het meest toegepaste sociale inkoop criterium bij aanbestedingen.
Maak sociaal werkgeverschap zichtbaar en lonend met het PSO-keurmerk.
Check direct of jouw organisatie in aanmerking komt voor het PSO-keurmerk.
Vereenvoudig aanbestedingen met het PSO-keurmerk voor sociaal inkopen.
De PSO is er voor alle werkgevers in Nederland. Wij weten dat iedere organisatie stappen moet en kan maken met sociaal en maatschappelijk ondernemen: geen enkele organisatie kan om het vraagstuk van inclusiviteit heen. Daarom zijn wij faciliterend én activerend in onze aanpak.
Met de PSO bieden we bedrijven en overheden een onafhankelijk en wetenschappelijk onderbouwde meetmethode en keurmerk. Zo stimuleren we sociaal werkgeverschap voor iedereen.
De PSO meet in hoeverre bedrijven of overheden bijdragen aan arbeidsparticipatie. Het keurmerk laat naar aanleiding van vijf verschillende treden zien hoe ver ze daarmee zijn. De tredes vormen samen de PSO-prestatieladder, de trede die wordt toegewezen aan een organisatie, bepaalt dus haar pek op onze prestatieladder.
Wij maken sociaal werkgeverschap daarmee zowel tastbaar als zichtbaar, organisaties kunnen met het PSO-keurmerk laten zien in hoeverre zij actief bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt. Daarbovenop biedt ons keurmerk nog eens vele, praktische handvatten voor sociale inkoop.
We meten daadwerkelijke arbeidsparticipatie. Hoe? Door niet naar mooie woorden, maar naar de feiten te kijken. Niet op enig moment, maar over een heel jaar. Niet eenmalig, maar iedere twee jaar opnieuw. Zo ben je er zeker van dat ons keurmerk altijd een betrouwbare weergave biedt van de realiteit.
Een PSO-gecertificeerde organisatie levert een sociale bijdrage, die we uitdrukken in een percentage. Dit percentage geeft aan welk aandeel van het werk terecht komt bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe hoger dus het percentage en daarmee de sociale bijdrage, hoe meer werk terecht is gekomen bij kwetsbare groepen.
Niet al het werk wordt gedaan door vaste medewerkers, veel organisaties besteden ook werk uit. Bijvoorbeeld schoonmaak- of onderhoudswerkzaamheden. Als hierdoor mensen uit kwetsbare groepen aan het werk komen, telt dat mee voor de sociale bijdrage van de organisatie. We noemen dit de indirecte bijdrage. Deze tellen we op bij de directe bijdrage.
Elke twee jaar voert TNO de WEA-enquête uit, onder bijna 10.000 werkgevers. Uit de resultaten van deze enquête, concluderen we wat de norm bij organisaties is voor arbeidsparticipatie. We weten dus ook of de PSO-gecertificeerde organisatie boven of onder deze norm uitkomt. Alle organisaties die boven de norm uitkomen, verdienen een plaats op de PSO-prestatieladder.