Meer transparantie in duurzaamheid: de rol van PSO bij CSRD-rapportage

Meer transparantie in duurzaamheid: de rol van PSO bij CSRD-rapportage

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trekt momenteel veel aandacht, omdat het gevolgen heeft voor veel organisaties in de EU. De CSRD is een richtlijn, bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. De CSRD richt zich op drie hoofdgebieden: milieu, sociaal en governance. Vanaf boekjaar 2024 moeten grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 werknemers voldoen aan de nieuwe duurzaamheidsrichtlijnen. De eerste jaarverslagen waarin een CSRD-rapportage is opgenomen worden over enkele maanden verwacht.

De CSRD-rapportage is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal. Het biedt investeerders en ketenpartners inzicht in welke organisaties bijdragen aan het oplossen van duurzaamheidsuitdagingen. Dit creëert mogelijkheden voor duurzame investeringen.

PSO en CSRD: dezelfde doelen


Het doel van de CSRD is het verbeteren van transparantie over de duurzaamheidsprestaties van organisaties. Dat sluit aan bij het doel van PSO: sociaal werkgeverschap meetbaar en zichtbaar maken. PSO helpt organisaties aantoonbaar te maken dat zij werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een belangrijk aspect van de sociale pijler binnen de CSRD-rapportage.

Bovendien wordt de PSO-certificering al erkend als een belangrijke standaard door investeerders. Zo wordt de PSO gebruikt door het Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI) om organisaties waarin zij beleggen te beoordelen. Daarnaast profiteren PSO-gecertificeerde organisaties van voordelen zoals rentekorting op de Rabo Impactlening.

De PSO meet zowel de directe als indirecte sociale bijdrage van organisaties. Dit sluit goed aan bij de CSRD-richtlijnen, waarbij organisaties kunnen rapporteren over hun eigen medewerkers (ESRS S1) en arbeiders in de waardeketen (ESRS S2).

 

Hoe kan PSO van waarde zijn?


De PSO bestaat al 12,5 jaar en is ontworpen om op een transparante manier concrete en betrouwbare informatie te geven over sociale prestaties van organisaties. De PSO is een uniforme erkenningsmethode voor alle organisaties, ongeacht de grootte of sector waarin het bedrijf actief is. De CSRD legt meer de nadruk op algemene transparantie over duurzaamheid. De PSO sluit hier goed op aan. De concrete data die bedrijven vastleggen om een PSO-erkenning te krijgen maakt het eenvoudig om een deel van de benodigde CSRD-gegevens (datapunten) te verzamelen en inzichtelijk te maken.

PSO Nederland heeft samen met TNO geïnventariseerd of en hoe de PSO-certificering van waarde kan zijn voor de CSRD-rapportage. De inventarisatie richtte zich op CSRD-onderdeel ESRS S1-12: de rapportage over ‘mensen met een beperking’. Uit de inventarisatie blijkt dat met de data die voor het certificeringsproces worden verzameld en die tijdens een onafhankelijke audit worden geverifieerd, een gedegen inzicht kan worden verkregen in het aandeel mensen met een beperking in de organisatie. Een A4-document met de CSRD-percentages en een verantwoording van de dataverzameling en rekenmethode wordt opgesteld door PSO Nederland. Dit document wordt afgestemd met accountants, zodat opname in CSRD-rapportage mogelijk wordt. PSO-certificering kan rapportageplichtige organisaties daarmee tijd en kosten besparen.

In de eerste gesprekken met accountantskantoren wordt erkend dat de PSO al jarenlang de marktleider is in het meten van inclusie. Deze erkenning biedt een stevige basis om in de nabije toekomst de mogelijkheden binnen de PSO als concrete invulling van de CSRD-richtlijnen verder te verkennen en optimaal te benutten.

Meer weten?


De CSRD verplicht bedrijven hun duurzaamheidsinspanningen transparant te maken. PSO Nederland staat klaar om organisaties te ondersteunen in deze belangrijke transitie. Wil je meer weten hoe de PSO-certificering jouw organisatie kan ondersteunen in CSRD-rapportages? Neem contact op via info@pso-nederland.nl of bel 020 331 55 35.

Deel dit bericht:  
20 january 2025

Direct naar: