Inloggen MijnPSO Contact Zoeken TNO logo Ga naar TNO site

Duurzaamheidsrapportage

Je draagt actief bij aan een inclusievere arbeidsmarkt. Dat wil je dan natuurlijk ook laten weten. Op deze pagina vind je terug welke tools je daarvoor kunt gebruiken. Ook leer je wanneer het zelfs verplicht is om je sociale prestaties aan te tonen via rapportages.

Lees meer

Sociale verplichting?

Om de sociale prestaties van jouw organisatie aan te tonen, zijn rapportages van cruciaal belang. Sommige rapportages zijn verplicht, andere worden enkel sterk aanbevolen. Rapportages zijn bedoeld om inzicht in je sociaal verantwoorde activiteiten te krijgen én te geven. Welke rapportages voor jouw organisatie van toepassing zijn, hangt onder andere af van de grootte van je bedrijf, de sector waarin je actief bent en of je wel of niet beursgenoteerd bent. We maken je wegwijs in de belangrijkste rapportages, inclusief de bijbehorende afkortingen.

SDGs (Sustainable Development Goals)

De Sustainable Development Goals zijn 17 doelstellingen die in 2015 zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Ze zijn bedoeld voor het bevorderen van wereldwijd duurzame ontwikkeling en het oplossen van belangrijke maatschappelijke en milieuproblemen. Sociaal en inclusief werkgeverschap valt onder SDG 8: Decent Work & Economic Growth.

ESG (Environmental, Social and Governance)

ESG staat voor Environmental (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur). De termen verwijzen naar criteria waarop bedrijven hun impact moeten rapporteren, bijvoorbeeld in hun jaarverslag. Dit kan zowel positieve als negatieve impact zijn. De criteria worden veelal gebruikt door financiële instellingen voor het maken van beleggingsbeslissingen.

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

De ESG kan onderdeel uitmaken van de CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze Europese wetgeving is onderdeel van het Europese klimaatakkoord Green Deal en vervangt de eerdere, soortgelijke wetgeving NFRD (Non-Financial Reporting Directive).

Van leverancier tot afnemer: je keten in beeld

De CSRD verplicht bedrijven om de impact op mens, milieu en bestuur te rapporteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om energiebesparing, het voorkomen van CO2-uitstoot en het geven van inzicht in afvalmanagement. Ook de aandacht die jouw bedrijf heeft voor onderwerpen als diversiteit en inclusie, veilig werken en het voorkomen van fraude speelt een rol. Een veelomvattend rapport dus, waarbij wordt verwacht dat je over je gehele toeleveringsketen rapporteert. Dus óók over wat je leveranciers en afnemers al dan niet ondernemen op het gebied van milieu, mens en goed bestuur.

Verplichting voor steeds meer bedrijven

De CSRD-wetgeving gaat in de toekomst voor steeds meer bedrijven gelden. Vanaf 1 januari 2024 zijn alle grote, beursgenoteerde bedrijven verplicht om te rapporteren. Vanaf 2025 zijn ook bedrijven aan de beurt met meer dan 250 medewerkers of meer dan €40 miljoen omzet. Vanaf 2026 komen de mkb-bedrijven erbij, al dan niet met een lichtere rapportageverplichting. Je er dus op rekenen dat ook jij binnen enkele jaren te maken krijgt met deze regelgeving.

Een goed begin is het halve werk

Ook als jouw organisatie nu nog niet direct met de CSRD-wetgeving te maken heeft, is het goed om na te denken over hoe processen op het gebied van mens, milieu en bestuur in jouw organisatie verlopen. De kans is namelijk groot dat jouw organisatie deel uitmaakt van een keten van een ander bedrijf dat wél al verplicht is om een rapportage op te stellen. Bovendien, als je nu al start met het verzamelen en bijhouden van deze gegevens binnen jouw bedrijf, is het straks, wanneer je wel binnen de verplichte regelgeving valt, minder werk om een eigen rapportage op te stellen.

GRI (Global Reporting Initiative)

Voor het opstellen van jouw duurzaamheidsrapportage kun je gebruikmaken van het Global Reporting Initiative (GRI). GRI is een internationale organisatie die richtlijnen opstelt voor duurzaamheidsverslagen. Het GRI biedt standaardtools om jouw duurzaamheidsverslag mee op te bouwen met daarin de economische, ecologische en sociale prestaties van jouw organisatie. Door je duurzaamheidsrapportage op te bouwen volgens de richtlijnen van het GRI, maak je de impact van jouw organisatie op alle ESG-thema’s inzichtelijk. Door het volgen van de GRI-richtlijnen voor rapportage, zorg je er ook voor dat jouw verslag eenvoudig vergeleken kan worden met andere op GRI-gebaseerde rapportages. De GRI-richtlijnen zijn altijd bruikbaar voor alle organisaties, dus ook voor die van jou.

Een zetje in de goede richting

Inmiddels hebben veel bedrijven hun prestaties op gebied van milieu en bestuur goed op een rij. Daar staat tegenover dat de aandacht voor sociaal ondernemen in rapportages vaak nog wat lijkt ondergesneeuwd. PSO-Nederland helpt jouw organisatie graag met het zichtbaar maken van je sociale prestaties. Hoe gaat jouw bedrijf met medewerkers om? Kansen, gelijkheid, diversiteit, inclusie, arbeidsomstandigheden en veiligheid vormen daarbij belangrijke speerpunten.

Meer weten? Neem contact op met ons

 

Laatste nieuws over PSO

Bekijk al ons nieuws