De gemeente Twenterand heeft de status van Trede 3 bereikt op de Prestatieladder Socialer Ondernemen van TNO. Met het behalen van het PSO-Keurmerk onderschrijft de gemeente Twenterand het nieuwe beleid van de veertien Twentse gemeenten wat betreft Social Return on Investment (SROI). De Twentse gemeenten vragen bij een aanbesteding voortaan van bedrijven dat zij aantoonbaar sociaal ondernemen.
Gemeentesecretaris Henk ten Brinke: “Als gemeente vinden we het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven richting andere werkgevers. We zijn al geruime tijd bezig met sociaal ondernemen. Ik ben verheugd dat dat nu bekrachtigd wordt met deze certificering.”
Wethouder Jan Binnenmars die het certificaat in ontvangst mocht nemen, vult aan: “Ook in Twenterand willen we toe naar een samenleving waarin iedereen mee mag doen. Wanneer naast de gemeente meer organisaties socialer gaan ondernemen kunnen we hierin samen belangrijke stappen zetten”.
Gemeenten vragen steeds vaker sociale voorwaarden aan opdrachtnemers, wanneer zij opdrachten in de markt zetten. Dit wordt ook wel Social return genoemd. Social Return met de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) als alternatief wordt door steeds meer gemeenten als keuzemogelijkheid opgenomen in de contractvoorwaarde bij Social return. Organisaties en ondernemingen kunnen steeds vaker door middel van een geldig PSO-Certificaat, op een bepaalde trede, aantonen dat zij aan hun Social Return verplichting voldoen. De PSO is dan ook geen verplichting maar wordt in deze vorm als alternatieve invulling (gedeeltelijk) geaccepteerd bij een Social Return verplichting. Op de site van PSO-Nederland staat omschreven op welke wijze verschillende gemeenten werken met de PSO.
Twenterand heeft Extend als officieel erkend PSO adviseur gevraagd haar in het proces tot certificering te begeleiden en te adviseren. De resultaten zijn vervolgens getoetst door KIWA Nederland BV. Yuri Starrenburg is erg positief over de gemeente Twenterand: “De gesprekken met een werkconsulent, teamleider en ploegleiders laten een beeld zien van een organisatie die met passie, overtuiging en ambitie inzet op het integreren van medewerkers in het werkproces.”
Door in te kopen bij andere PSO gecertificeerde organisaties, stijgt een organisatie zelf ook op de PSO-Prestatieladder. Dit geldt ook voor gemeenten die zelf PSO-gecertificeerd zijn. Zij stellen daarmee ook een voorbeeld wanneer zij zelf sociale voorwaarden uitvragen bij opdrachten. Twenterand bevindt zich door het behalen van het PSO-Certificaat in het gezelschap van o.a.: Apeldoorn, Bernheze, Deventer, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch, die eerder een status op de PSO-Prestatieladder hebben bereikt.
De gemeente Twenterand voegt direct de daad bij het woord en organiseert in samenwerking met ROZ Groep op 12 juni 2017 een oriëntatietraining over sociaal ondernemen.