Verzekeringsmaatschappij a.s.r. eerste verzekeraar op PSO-trede 1: ‘Dit levert alleen winnaars op’

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. eerste verzekeraar op PSO-trede 1: ‘Dit levert alleen winnaars op’

Afgelopen dinsdag 21 januari ontving de Nederlandse verzekeringsmaatschappij a.s.r. tijdens een feestelijke uitreiking het certificaat voor Trede 1 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Op het hoofdkantoor in Utrecht overhandigde PSO-bestuurder Yuri Starrenburg het certificaat aan CEO Jos Baeten. ‘Wij willen een vooraanstaande rol spelen op het gebied van duurzaam ondernemen in de financiële sector’, vertelt Baeten.

Een vooraanstaande rol in de financiële sector

Toen a.s.r. in juli 2018 de Aspirant-status behaalde nam ze al een ambitieuze positie in: bedrijven van deze omvang binnen de financiële sector zijn onder PSO-gecertificeerde organisaties nog laag vertegenwoordigd. Na het succesvol tewerkstellen van een zorgvuldig opgesteld plan van aanpak heeft a.s.r. onlangs aangetoond aan de kwantitatieve- en kwalitatieve eisen voor PSO-trede 1 te voldoen. Hiermee is a.s.r. de eerste verzekeringsmaatschappij met een officieel PSO trede-certificaat.

‘a.s.r. wil een vooraanstaande rol spelen op het gebied van duurzaam ondernemen in de financiële sector’, vertelt CEO Jos Baeten. ‘Dat we de volgende stap hebben bereikt op de PSO laat zien dat we niet alleen zelf meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden op een baan, maar ook samenwerken met andere organisaties die sociaal ondernemen. Ik hoop dat we hiermee ook andere organisaties weten te stimuleren om zich in te zetten voor deze doelgroep.’

Duurzame werkgever

Verzekeraar a.s.r. wil een duurzame werkgever zijn. Dit betekent onder andere dat medewerkers een goede afspiegeling van de samenleving vormen en dat a.s.r. mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt om hun talenten zo goed mogelijk in te zetten. Hiervoor behaalde a.s.r. in juli 2018 al de aspirant-status van de PSO. Ook ontving a.s.r. in 2018 de ‘Alleen talent telt-award’ van het samenwerkingsverband De Utrechtse Werktafel, voor de werkgever die in de regio Utrecht-Midden medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt de meeste begeleiding geeft.

‘a.s.r. streeft naar een inclusieve cultuur – wij sluiten niemand uit’ vertelt Jolanda Sappelli, directeur HR. ‘We vinden het bij a.s.r. belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid krijgen om hun talenten optimaal in te zetten, daarom doen we hier ons best voor. Wat ons betreft levert dit alleen maar winnaars op. De medewerker, omdat die zich verder kan ontwikkelen via een leuke baan bij ons. En wij, omdat we er een leuke en gemotiveerde collega bij krijgen.’

De a.s.r. Participatiedesk

‘Om de stap naar de arbeidsmarkt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, hebben we de a.s.r. Participatiedesk’, vertelt Sappelli. ‘Via deze desk zetten we mensen met een Wajong-uitkering in binnen onze organisatie. Zo krijgen medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om werkervaring op te doen, een vak te leren en werknemersvaardigheden te ontwikkelen. Ook krijgen ze via de Participatiedesk uitstekende begeleiding en een op maat gemaakt opleidingsprogramma. Doordat medewerkers die ingezet worden via de Participatiedesk gedurende de eerste twee jaar niet worden betaald vanuit het fte-budget van een afdeling, wordt de keuze voor de inzet van een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt gemakkelijker gemaakt.’

Koploper in de financiële sector

‘Als grote, kennisintensieve organisatie heeft a.s.r. een enorme prestatie geleverd’, vertelt PSO-bestuurder Yuri Starrenburg. ‘Met het behalen van de eerste PSO-trede toont a.s.r. aan van ambities werk te maken, en is ze een voorbeeld voor andere organisaties binnen haar branche. Door het structureel verzorgen van werkplekken voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt toont a.s.r. aan tot de koplopers te behoren van kennisintensieve organisaties op het gebied van sociaal ondernemen.’

Het behalen van Trede 1 van de PSO betekent dat a.s.r. bovengemiddeld presteert in het bieden van werkgelegenheid aan personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie: er zijn gemiddeld meer personen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam dan bij organisaties in dezelfde grootteklasse.

Over de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

De PSO is een door TNO ontwikkeld, wetenschappelijk onderbouwd keurmerk dat sociaal ondernemerschap op bedrijfsniveau inzichtelijk maak. De PSO richt zich op een doelgroep met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, die voorafgaand aan indiensttreding onder regelingen zoals de Participatiewet, Wajong, of WSW vielen.

PSO-gecertificeerde organisaties hebben via een onafhankelijke toetsing aan kunnen tonen aan de kwalitatieve- en kwantitatieve eisen van de PSO te voldoen. Zo is de PSO zowel een meetinstrument als kwaliteitskeurmerk.

De PSO-Prestatieladder kent vier niveaus (Aspirant-status en Trede 1 tot en met 3), en stimuleert PSO-gecertificeerde organisaties via deze trede-benadering zich te blijven ontwikkelen door groei op de prestatieladder mogelijk te maken.

Meer weten over de PSO? Op onze website staat een leuke infomercial, die de werking van de PSO in slechts twee minuten uitlegt. Weten hoe uw organisatie scoort op de PSO-Prestatieladder? Via uw persoonlijke account op MijnPSO kunt u dit gratis en vrijblijvend meten!

Foto (boven): PSO-bestuurder Yuri Starrenburg (links) met Jos Baeten, CEO van a.s.r.

Deel dit bericht:  
22 january 2020

Direct naar: