Enkele jaren geleden heb ik Thijs Eradus leren kennen en hij overviel mij tijdens het kennismakingsgesprek met zijn onuitputtelijke passie voor sociaal ondernemen, inclusiviteit en in zijn woorden “gewoon goed doen”. Thijs heeft strategisch inzicht en deelde concrete plannen tijdens onze ontmoeting. Hij weet hoe belangrijk een businesscase is om op een duurzame, economisch rendabele en efficiënte wijze aan het werk te gaan en blijven. (Geschreven door Yuri Starrenburg)
Woorden die in het werkveld van Thijs niet bij iedereen geliefd zijn. Werk staat bij Springplank040 naast adequate zorg voorop. Werk als belangrijke schakel tot duurzame verbetering van de levensomstandigheden van de personen die Springplank ondersteund. De stap om het initiatief te nemen tot de oprichting van Collectief040 (nu Koenraad) was een logische en getuigt van innovatief vermogen van Springplank040.
Voor mij was het duidelijk; on ze passies komen sterk overeen en we hebben elkaar gevonden op meerdere onderwerpen. Persoonlijk geloof ik dat iedereen een specifieke set skills heeft. We zijn echter ook kwetsbaar. De lijn tussen meedoen en aan de kant staan is dun. Ik ken mensen vanuit mijn persoonlijke omgeving die door een ongeluk ineens niet meer mee konden doen. Dan staat je wereld op z’n kop.
De weg terug is zwaar en er zijn momenten waarop een steuntje in de rug of een arm op de schouder essentieel zijn. Ook zijn er mensen die nooit een kans kregen om op een sollicitatiegesprek te komen omdat ze niet het schaap met de vijf poten zijn, bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben of anderzijds kwetsbaar zijn. Hoe ontzettend mooi is het dan dat er een organisatie is zoals Springplank die kwetsbare mensen ondersteund?
Via het netwerk van Springplank krijgen mensen weer een kans om te kunnen participeren. Een duurzame kans! Het bieden van deze kans betekent o.a. een goede begeleiding bieden en soms wat meer geduld hebben met een medewerker. Ook is een succes niet vanzelfsprekend en zijn er mensen waarvoor werk om diverse redenen nog niet aansluit. Voor sociale werkgevers betekend dit soms dat er zakelijk een Champions League wedstrijd moet worden gespeeld met het tweede elftal.
De sociale samenstelling van het team creëert tegenwoordig gelukkig steeds vaker een klantwaarde.
In de B2B wordt dan ook steeds vaker een PSO certificering gevraagd. Daarmee sta je 2-0 voor aan het begin van de wedstrijd. Ook Springplank vindt een sociale samenstelling essentieel. Springplank is van aspirant (2015) via trede 1 (2016) toegegroeid naar trede 3 op de PSO. Een prestatie om zeer trots op te zijn en een voorbeeld voor velen. Nu de hoogste trede is behaald is het zaak om dit niveau te behouden, maar iets in mij zegt dat dit Springplank040 gaat lukken”
Wij zijn enorm trots dat we trede 3 behaald hebben, Springplank verwacht van partners dat ze onze kandidaten duurzaam plaatsen. Daarom is het, ook voor ons, van groot belang dat wij hier zelf ook oog voor hebben. Dit is ons gelukt en daar zijn we enorm blij mee, maar vooral ook trots op.
De komende jaren zullen we er alles aan doen om dit niveau te behouden. Dit zal een uitdaging zijn als je kijkt naar onze dienstverlening, maar met een duidelijke visie is dit zeker mogelijk. Dit begint zoals ik van Frans Brouwers ( Caspar de Haan) leerde:
“Thijs, denk groot en doe klein daarin maak je het verschil.”
Wij zullen rustig, maar gestaag, doorbouwen met als doel werk als katalysator voor iedereen beschikbaar te maken. Zowel voor onze kandidaten maar ook onze medewerkers.