Kersverse wethouder Eric Braamhaar van de gemeente Wierden prijst bedrijf Grootgroener uit Almelo voor haar jarenlange inspanningen op het gebied van duurzaam sociaal ondernemerschap!

Kersverse wethouder Eric Braamhaar van de gemeente Wierden prijst bedrijf Grootgroener uit Almelo voor haar jarenlange inspanningen op het gebied van duurzaam sociaal ondernemerschap!

Voor de derde keer op rij is Grootgroener erkend op trede 3 van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Op maandag 11 juni 2018 heeft wethouder Eric Braamhaar het certificaat officieel uitgereikt aan directeur André Trip.

Voorafgaand aan de officiële overhandiging, vond een rondetafelgesprek plaats tussen directeur André Trip, wethouder Eric Braamhaar en Mariska Çubuk, senior Consultant van Extend. Gezamenlijk werd gesproken over sociaal ondernemerschap en de uitdagingen die er zijn vanuit beide perspectieven: markt en overheid.

Gemeente als voorbeeld

Wethouder Eric Braamhaar opent het gesprek door aan te geven dat hij het een superprestatie vindt dat bedrijven, dusdanig werk maken van sociaal ondernemerschap dat zij hiervoor erkend kunnen worden met het keurmerk PSO. Braamhaar: “De gemeente Wierden is onlangs zelf ook PSO trede 3 gecertificeerd. Daar zijn we erg trots op en het maakt transparant naar buiten toe wat we zelf doen aan sociaal ondernemerschap. Bedrijven als Grootgroener zijn voor ons belangrijke ambassadeurs. Ik hoop op een sneeuwbaleffect: dat ook andere ondernemers geïnspireerd raken”.

Drijfveren sociaal ondernemerschap

Eric Braamhaar is nieuwsgierig naar de drijfveren van André Trip voor sociaal ondernemerschap. André legt uit dat sociaal ondernemerschap bij hem vrij natuurlijk is ontstaan. Trip: “Wij hadden vroeger een akkerbouwbedrijf. In mijn jeugd kreeg mijn vader een ongeval, waardoor hij in een rolstoel terecht kwam. Door zijn arbeidsongeschiktheid voelde hij zich geen onderdeel meer van de maatschappij en het maakte hem neerslachtig. Op een gegeven moment heb ik een tractor zodanig omgebouwd, dat hij in staat was de machine zelfstandig te bestijgen en te bedienen. Ik heb dus van heel dichtbij gezien wat het betekent om weer mee te draaien in de maatschappij. Mijn vader had zijn weer levensvreugde terug. Toen ik 10 jaar geleden mijn eigen bedrijf startte heb ik vanuit deze visie de samenwerking gezocht met SW-bedrijven, gemeenten en onderwijs om werkgelegenheid te kunnen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”.

Wethouder Eric Braamhaar geeft aan dat hij veel parallellen ziet met het verhaal van directeur Trip. Vanuit zijn loopbaan als internationaal scheidsrechter, de inzet voor gehandicapte sporters vanuit zijn eigen Eric Braamhaar Foundation, zijn werk als coach voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ROC van Twente werk en het Participatiepact Rijssen-Holten, weet Eric als geen ander hoe belangrijk het is om mensen het vertrouwen te geven dat ze ertoe doen. Braamhaar: “Mensen zijn vaak lang uit het arbeidsproces en hebben soms allerlei sociale problematiek ontwikkeld. Ze moeten de regie weer krijgen over hun toekomst. Ook vanuit mijn nieuwe rol als wethouder Sociaal Domein en Sport van de gemeente Wierden wil ik me ervoor inzetten om het bedrijfsleven te stimuleren open te staan voor mensen met een grotere afstand tot werk. Elk bedrijf heeft wel eenvoudige werkzaamheden die prima passen bij de competenties van mensen met een arbeidsbeperking”.   

Expertise voor sociaal ondernemen

André Trip geeft aan dat het belangrijk is een goede publiek-private samenwerking te hebben. Trip: “Met de gemeente Wierden loopt dit al jaren heel erg goed. Vanuit de rol als opdrachtgever maar ook vanuit het sociaal domein. In onze branche zitten wij te springen om vakkrachten. Deze zijn erg schaars. Dit maakt dat zij-instromers heel erg welkom zijn in het groenvak. De werkzaamheden die wij uitvoeren voor de gemeente Wierden lenen zich hiervoor uitstekend. Denk aan schadeherstelwerk aan de speelvelden of het beregenen ervan. Dit type werk kunnen wij nieuwkomers snel aanleren en dit maakt het werk zeer geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de consulenten van de gemeente Wierden zijn goede contacten. Zo is er dit voorjaar nog weer een mooie match gemaakt met een kandidaat uit de Participatiewet die binnen ons bedrijf aan de slag is gegaan. Ook via Extend hebben we veel mensen aan het werk. Die worden naar ons bedrijf gedetacheerd. Tevens heeft Extend ons voor de derde keer begeleid en geadviseerd in het PSO-certificeringstraject. Dit werkt perfect voor mij. De consultants van Extend kennen de regels en weten wat er nodig is om alles goed voor te bereiden. Daardoor hoef ik mij geen zorgen te maken en kan ik me concentreren op de uitvoering van de business”.

Op de vraag van de wethouder of Grootgroener nooit tegen belemmeringen aanloopt, geeft André Trip aan dat het zeker niet altijd gemakkelijk is. Trip: “De werkzaamheden moeten passend zijn en je moet de juiste begeleiding en aansturing kunnen bieden. Ik heb een voorman kunnen aantrekken die ervoor geknipt is. Hij is geduldig, voelt de jongens perfect aan en coacht ze bij het aanpakken van persoonlijke en sociale problematiek. Dat is echt een must om het duurzaam te laten slagen. Wij hopen nog jaren op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren aan sociaal ondernemerschap”.

 

 

Door: Mariska Çubuk-van den Noort, senior consultant Extend

Deel dit bericht:  
19 june 2018

Direct naar: