PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING IN DE PRAKTIJK “Sociaal ondernemen moet je willen”

PUBLIEK-PRIVATE SAMENWERKING IN DE PRAKTIJK “Sociaal ondernemen moet je willen”

Mooi artikel in de Friskijker: Publiek-private samenwerking is zeker niet alleen voorbehouden aan grote gemeenten. Dat bewijst de gemeente Wierden. Samen met Novon Schoonmaak is het gelukt om uitkeringsgerechtigden aan een vaste baan als schoonmaker te helpen.

Novon Schoonmaak en de gemeente Wierden zijn beide PSO-gecertificeerd.

"Novon Schoonmaak is een gewoon schoonmaakbedrijf”, zo opent directeur Herbert Markvoort het gesprek. “Maar wel een bedrijf waarbij sociaal ondernemen in het DNA zit. Jacco Vonhof heeft als oprichter van Novon altijd uitgedragen dat hij iedereen een kans wil geven." Die visie is uitgegroeid tot een vaste waarde binnen ons bedrijf. Sociaal ondernemen moet je niet doen, je moet het willen.” In de afgelopen jaren wist Novon met succes een groot aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan als schoonmaker te bieden.
Markvoort: “Het heeft ons de hoogste trede op de Prestatie­ladder Socialer Ondernemen opgeleverd. Daar zijn we trots op.”

Mooi resultaat

In 2014 besloot Novon mee te doen aan een aanbesteding van de gemeente Wierden. “Niet de prijs, maar de kwaliteit was voor ons het belangrijkst”, vertelt inkoopcoördinator van de gemeente Ben Wessels. “De gemeente zocht een schoonmaakbedrijf dat zich naast commerciële activiteiten ook inzet voor de samenleving. Om zo invulling te kunnen geven aan onze SROI-doelstelling.” Concreet betekende het dat de gemeente een partner zocht om uitkeringsgerechtigden aan een reguliere baan te helpen.

Wessels: “De schoonmaakactiviteiten van de gemeente zijn – inclusief optiejaren – voor 8 jaar uitbesteed. Daarbij was de eis dat in het eerste jaar 25% van de opdrachtwaarde ten goede moest komen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Na vier jaar moest dat percentage zijn opgelopen tot 50%.” Dat doel heeft Novon inmiddels ruimschoots gehaald, vertelt directeur Markvoort: “We zitten nu op een percentage van 80 tot 90%. Een heel mooi resultaat.”

Betrokkenheid en aandacht

Om dat te bereiken, is een goed begeleidingsteam onontbeerlijk, benadrukt hij. “Het gaat om mensen met een kwetsbare persoonlijkheid, die vaak in het leven teleurgesteld zijn. Dat vraagt om betrokkenheid en aandacht van onze teamcoaches. Zonder dat lukt het niet.” Een van die teamcoaches is Bernadette Meijer. Zij begeleidt onder meer de schoonmakers bij de gemeente Wierden. “Bij mij weet iedereen precies waar hij of zij aan toe is. Dat betekent soms een schouderklopje, maar soms ook een vermaning. Juist bij deze doelgroep is het nodig om erbovenop te zitten. Anders bereik je niet het juiste resultaat.” Ze vindt het ‘een mooie uitdaging’ om mensen weer aan het werk te krijgen. Zoals Simone, een vrouw van 36 jaar met niet-aangeboren hersenletsel. “Zij werkte altijd als administratieve kracht, maar na het hersenletsel kon ze dat niet meer. Omdat ze slecht hoort en ziet en zich moeilijk kan concentreren, werd ze afgekeurd. Maar bij ons voelt ze zich nu als een vis in het water.”

"Dit is echt een win-winsituatie"

Dagschoonmaak

In samenspraak met Novon heeft de gemeente bewust gekozen voor dagschoonmaak, vertelt Wessels. “In het begin moest iedereen daaraan wennen. Maar nu zie je dat onze mensen een praatje met de schoonmakers maken en er een klik ontstaat. Door de dagschoonmaak hebben ze een gezicht gekregen.” De schoonmakers hebben bovendien een grote mate van vrijheid in hun werk, zegt Wessels. “Het gaat niet om vierkante meters, maar om resultaat. Alles moet goed schoon zijn, maar hoe ze dat doen bepalen de schoonmakers zelf. Dus als een ruimte weinig wordt gebruikt, hoeft die niet elke week schoongemaakt te worden.”

Volgens Novon-directeur Markvoort is de intensieve samenwerking tussen teamcoach Bernadette en de medewerkers van het Sociaal Domein van de gemeente een van de belangrijkste redenen van dit succes. “De opdrachtgever is supertevreden, onze medewerkers zijn gelukkig met hun werk en wij houden er als bedrijf ook nog een paar centen aan over.” En ook de gemeente is content, zegt Wessels. “Dit is echt een win-winsituatie. Onze gebouwen worden goed schoongehouden, mensen zijn blij om uit de uitkering te zijn en we besparen ook nog eens op de uitkeringslasten. Ik kan andere gemeenten écht aanraden om eens te gaan praten met een OSB-schoonmaakbedrijf.”

Bron: OSBinzicht

Deel dit bericht:  
3 may 2018

Direct naar: