Maatschappelijk ondernemen bij Van Zelst: ‘Van Zelst biedt mij rust en stabiliteit’

Maatschappelijk ondernemen bij Van Zelst: ‘Van Zelst biedt mij rust en stabiliteit’

‘Wij zijn een van de weinige bedrijven in onze branche die zo hoog scoren op de ladder, en daar zijn we heel trots op!', zegt Hoofd Personeelszaken Lobke van der Linden, werkzaam voor totaalleverancier Van Zelst. Van Zelst Automaten B.V. heeft opnieuw een certificaat voor Trede 3 op de PSO-prestatieladder ontvangen. Het bedrijf, dat al sinds 2015 PSO-gecertificeerd is, heeft hiervoor aan de hand van een onafhankelijke toetsing aan moeten tonen dat zij op een succesvolle manier werkgelegenheid faciliteren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat drijft ondernemingen zich sterk te maken voor een inclusievere arbeidsmarkt? En wat is de invloed van sociaal ondernemerschap op de werknemer? 

Directeur Maarten van Zelst en Hoofd Personeelszaken Lobke van der Linden leggen uit waarom zij zich sterk maken voor een inclusievere arbeidsmarkt.

 Maatschappelijke verantwoordelijkheid

‘Als familiebedrijf zitten wij al bijna 45 jaar dicht op de maatschappij en voelen wij ons verantwoordelijk voor huidige- en toekomstige generaties’, zegt Van Zelst. ‘Onze duurzame en sociale activiteiten gaan dan ook verder dan de wetgever ons voorschrijft of de markt van ons vraagt.'

‘Zo spreken wij bij grote projecten, zoals aanbestedingen, altijd de intentie uit om actief de samenwerking te zoeken met het sociale werkbedrijf uit de regio’, aldus Van der Linden . ‘Bijvoorbeeld voor de verzorging van de automaten. Wij hebben op dit moment verschillende projecten lopen waarbij wij medewerkers begeleiden.’

‘Wij vinden dat iedereen een kans verdient. Vind je de juiste match, dan heb je een band voor het leven. Een win-win situatie dus.’

De hoogste Trede op de PSO-Prestatieladder

‘Wij hebben de hoogste Trede onder andere behaald doordat meer dan 7% van ons personeelsbestand onder de participatiewetgeving valt’, legt van der Linden uit. ‘Wij zijn een van de weinige bedrijven in onze branche die zo hoog scoren op de ladder, en daar zijn we heel trots op!’

Van Zelst heeft bewust gekozen zich door PSO te laten certificeren. ‘PSO is een wetenschappelijk onderbouwd meetinstrument, dus het meet onze mate van sociaal ondernemen objectief en maakt het zichtbaar’, zegt van der Linden .

‘Iedere werknemer verdient een eigen benadering’

Hoofd Magazijn Robbie beaamt het positieve effect van sociaal ondernemerschap. ‘Niemand is bij ons een uitzondering, want iedere werknemer verdient een eigen benadering’, zegt Robbie. Eén van zijn werknemers, Dayana, is blij dat Van Zelst haar een kans heeft geboden: ‘Van Zelst biedt mij rust en stabiliteit'.

Over de PSO

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. TNO en PSO-Nederland hebben, in nauwe samenwerking met de markt, de PSO volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten (door)ontwikkeld. Inmiddels is de PSO uitgegroeid tot de landelijke norm voor socialer ondernemen. 

Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties door kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving.

Meer weten over de PSO? Kijk dan op onze website. Daar vindt u ook een handige infomercial, die de PSO en haar werking in twee minuten uitlegt.

Foto (boven): Yvonne van Mierlo, Algemeen Directeur bij Sociaal Werkbedrijf Ergon (links) loopt een dagje mee met Dayana, medewerkster Exploitatie bij Van Zelst.

Deel dit bericht:  

Direct naar: