Het begon voor ondernemer Ronald van Vliet in 2009 toen zijn zoon met autisme van de basisschool naar de middelbare school ging. “Ik was als ouder een beetje verrast dat de middelbare school eigenlijk niet op hem zat te wachten. Ik vroeg me toen af: als school lastig is, hoe ziet werk er dan uit? Ik heb me toen in het probleem verdiept en hoorde over de hoge werkloosheidscijfers. Toen bedacht ik me: hier moet ik iets mee doen.” In 2010 begon Ronald daarom een bedrijf dat specifiek gericht is op mensen met autisme, maar dan op het gebied van software testen.
Ronald van Vliet, oprichter Carapax IT
Medeoprichter Addy Borst woont bij Ronald in de buurt en heeft een dochter met autisme. “Hij is zelf ook een ervaren ondernemer en heeft altijd wel sympathie gehad voor het idee vanuit zijn eigen achtergrond”, vertelt Ronald. “In 2014 hebben we besloten om met Carapax IT van start te gaan, met als doel om een uitstekende IT dienstverlening te waarborgen, uitgevoerd door vakinhoudelijke professionals met een HBO/WO achtergrond met autisme, voor wie het moeilijk is om bij reguliere bedrijven aan de slag te komen.”
Jazeker, bijvoorbeeld het verhaal van Marcel. Marcel vertelt: ”In mijn eerste baan heb ik 24 jaar bij een bedrijf gewerkt aan de ontwikkeling van hypotheeksoftware. Nadat de vestiging in Helmond werd gesloten, ben ik ontslagen. Na een jaar werkloos te zijn geweest, heb ik een half jaar bij een ander bedrijf gewerkt. Ik had daar in mijn proeftijd niet gemeld dat ik autisme had. Er ontstond een discussie over de werktijden. Nadat ik had verteld dat ik autisme had, is dat opgelost. Maar er was in dat bedrijf veel hectiek. Op zich stond het bedrijf wel voor me open, maar ik zag te veel problemen om goed te kunnen functioneren. Werken met autisme hoeft geen probleem te zijn, maar er moet wel aan veel randvoorwaarden worden voldaan. Tien jaar geleden ging het mis bij mijn eerste werkgever. Ik ben twee jaar ziek thuis geweest, daarna is bij mij de diagnose autisme gesteld. Ik merk nu ik hier werk dat ik veel minder geprikkeld en moe ben. Het werk dat ik nu doe is erg gevarieerd. Dat maakt het heel leuk.”
Omdat de missie van PSO naadloos aansluit bij onze missie. Wij zijn trots dit officiële keurmerk te mogen dragen en daarmee de erkenning te krijgen die we voor ogen hadden. Wij willen op deze wijze zichtbaar maken dat door een onafhankelijke auditor feitelijk is vastgesteld dat Carapax IT als kwalitatief goede IT partner ook écht impact maakt. De afgelopen 2 jaar is het bedrijf enorm gegroeid. Carapax IT was in die periode al PSO 3 erkend. Nu zelfs de PSO 3|30+ ABW. We hopen dat we met deze certificering met meer opdrachtgevers kunnen samenwerken.
We hebben de prijs Onderneming van het jaar MKB 2018 Midden Holland gewonnen. Het juryrapport zegt het volgende: “Betekenisvol ondernemen in de puurste vorm. Eigenlijk nog een hele jonge speler op de markt. Niet het gat in de markt, maar het gat in de maatschappij staat centraal bij deze nieuwe generatie ondernemers. Het nieuwe ondernemen 3.0. Daarbij staat niet het product maar de mens centraal. Hoe haal je het beste uit autistische mensen, houd je ze buiten een uitkering en maak je de stap naar een volwaardige betaalde baan in de ICT? Het gevolg van deze aanpak is een groep gepassioneerde medewerkers die een kans hebben gekregen om topkwaliteit te leveren. Zeer gedurfd ondernemerschap, gecombineerd met veel passie en vakkennis. Betrokken en met beide benen op de grond, geen gouden randjes maar doen wat nodig is. Het is een bedrijf met een grote maatschappelijke impact gecombineerd met zakelijke dienstverlening”.
ORTEC en Carapax IT hebben de krachten gebundeld om samen aan de slag te gaan om de ongelijkheid in kansen voor autistische hoogopgeleide ICT-ers terug te dringen en hen een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt. ORTEC heeft hiertoe een samenwerkingsverband gesloten met Carapax IT. Als maatschappelijk betrokken bedrijf is ORTEC altijd op zoek naar kansen om een sociale bijdrage aan de samenleving te kunnen leveren. Vorig jaar besloot ORTEC daarom een samenwerking aan te gaan met Carapax IT en te starten met een aantal hoogopgeleide autistische IT-specialisten die door hun aandoening niet in staat zijn om aan het normale arbeidsproces deel te nemen.
Zij zijn enthousiast, blij en gemotiveerd met de kansen die we ze bieden. Als sociale onderneming zijn we erg betrokkenheid met de medewerkers. Niet zijn of haar beperkingen maar juist zijn of haar talenten zijn richtinggevend.
Wilt u socialer ondernemen? Als u bij ons een opdracht plaatst heeft dat voordelen voor bedrijven en overheden. De inzet van Carapax IT telt mee bij de invulling van de banenafspraak en aan uw invulling van social return. U voldoet als opdrachtgever aan de participatie doelstellingen zoals gesteld in de banenafspraak, participatiewet en in de quotumwet, zonder dat u expertise op hoeft te bouwen betreffende begeleiding van medewerkers met autisme.