Adviseurs aan het woord: Inclusie begint met overtuiging
Lees meer
Als financier stel je eisen aan je investeringen. Bij PSO begrijpen wij dat een weloverwogen, duurzame investering gebaseerd is op een kritisch ESG-beleid. Beleid dat rekening houdt met onder andere risico’s op het gebied van reputatie en wet- en regelgeving. En dat die risico’s over het algemeen lager zijn bij sociale werkgevers die hierin voorop lopen.
De PSO is een objectief meetinstrument waarmee nauwkeurig wordt vastgesteld in hoeverre een bedrijf zichzelf sociaal werkgever mag noemen. Meer nog dan dat, wordt vastgesteld welke sociale impact de onderneming maakt. De PSO geeft dan ook concreet invulling aan je sociale investeringsbeleid. Zo ben je verzekerd van zowel financieel als maatschappelijk rendement.
Wil je de bedrijven waar je een belang in hebt, helpen bij het vooruitgang boeken op sociale thema’s? Het PSO-keurmerk stelt kwantitatief vast hoe groot de sociale bijdrage van een onderneming is. Daarmee komt het formuleren van SMART doelstellingen een flinke stap dichterbij.
Ons keurmerk is ontwikkeld door TNO en wordt alleen na een onafhankelijke audit van een certificerende instelling toegekend.
De PSO maakt de maatschappelijke resultaten van jouw financiering zichtbaar en meetbaar. Je weet dus zeker in hoeverre jouw vermogen bijdraagt aan arbeidsparticipatie en eventueel sociaal risico wordt afgedekt.
De PSO fungeert als voorwaarde bij het verkrijgen van verschillende subsidies, als KPI bij individuele Transitieleningen en als investeringscriterium door institutionele beleggers.
Bedrijven die sociale impact creëren, ontvangen via de Transitielening lagere rentetarieven als beloning.
Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, vergroten hun aandelenbelang in bedrijven die met de PSO aantonen sociale impact te hebben gerealiseerd, passend binnen hun ESG-beleid.
Zo geef je als financier tastbare en meetbare invulling aan je sociale, fiduciaire verplichtingen.
Het Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI) heeft als doel ondernemingen te stimuleren voor het laten deelnemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in plaats van ze uit te sluiten. Dit wordt ook wel ‘inclusief ondernemen’ genoemd.
Het PWRI maakt gebruik van de PSO voor het onafhankelijk beoordelen van bedrijven. Periodiek investeert het pensioenfonds een deel van haar vermogen in beursgenoteerde bedrijven, die zich inzetten voor werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Deze bedrijven worden opgenomen in hun Inclusiviteitsindex.
PWRI went zo de kracht van haar vermogen aan, voor het ondersteunen van mensen uit kwetsbare groepen bij het vinden van werk.
Jaarlijks investeert het pensioenfonds € 100 miljoen in aandelen van 50 beursgenoteerde ondernemingen. Deze ondernemingen zetten zich in voor het creëren van duurzame arbeidsplekken voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.
Bedrijven kunnen voor investering in aanmerking komen, door het behalen van een trede op de PSO. Blijven ondernemingen zich hierin ontwikkelen, dan blijft PWRI aandeelhouder.
Het doel is dat alle 50 ondernemingen een PSO-trede behalen. Een groot aantal beursgenoteerde organisaties is inmiddels al in het bezit van een PSO-certificaat.