De zusterbedrijven Zeus Metaal B.V. en Zeus Beton B.V. uit Hardenberg hebben onlangs, onafhankelijk van elkaar, het certificaat voor PSO-trede 3 ontvangen. De bedrijven behoren hiermee tot de koplopers op het gebied van sociaal ondernemen in Nederland. Zeus Metaal behaalde zelfs het certificaat voor PSO-30+, waarmee het bedrijf naar opdrachtgevers en partners zichtbaar kan maken dat minimaal 30% van haar personeelsbestand bestaat uit personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.
Zeus Beton is al ruim 30 jaar actief als prefab betonfabrikant in de kassen- en stallenbouw. Toen Zeus Metaal in 2006 op werd gericht om in de wapening van beton te voorzien, startte Zeus met het detacheren van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.
Sindsdien is sociaal ondernemerschap diep verankerd in de bedrijfsvoering bij Zeus. Zeus Metaal en Zeus Beton bieden gezamenlijk werk aan meer dan 60 personen, waarvan een ruim bovengemiddeld aantal personen voorafgaand aan de indiensttreding een afstand tot de arbeidsmarkt had.
Middels een onafhankelijke toetsing, uitgevoerd door certificerende instelling TÜV Rheinland Nederland, is gebleken dat zowel Zeus Beton en Zeus Metaal voldoen aan de kwalitatieve en kwantitatieve eisen voor de hoogst haalbare PSO-trede. Zeus Metaal heeft ook het certificaat voor PSO-30+ ontvangen, en is hiermee in het bezit van de hoogst haalbare erkenning op de PSO-prestatieladder.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. TNO en PSO-Nederland hebben, in nauwe samenwerking met de markt, de prestatieladder volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanaf 2010 (door)ontwikkeld. Sindsdien is de PSO uitgegroeid tot de landelijke norm voor sociaal ondernemen. Er zijn vier prestatieniveaus op de ladder te behalen: de Aspirant-status, trede 1, trede 2 en trede 3.
PSO-30+ is een extra uitlezing voor organisaties met PSO-trede 3. Het PSO-30+ certificaat sluit aan bij Artikel 2.82 van de herziene Aanbestedingswet. Deze wet maakt het mogelijk voor (semi-)publieke opdrachtgevers om opdrachten voor te behouden aan organisaties waarvan minimaal 30% van het personeel in dienst bestaat uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het PSO-30+ certificaat maakt voor opdrachtgevers zichtbaar welke organisaties aantoonbaar aan dit criterium voldoen.
Het doel van de PSO is om meer personen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties door binnen de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties hun leveranciers en opdrachtnemers om ook socialer te ondernemen, door er bewust voor te kiezen om producten of diensten in te kopen bij PSO-gecertificeerde organisaties of andere SW-bedrijven. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Hoe meer organisaties sociaal ondernemen, hoe sneller we samen naar een inclusievere samenleving toegroeien.
Benieuwd hoe uw organisatie scoort op de PSO-prestatieladder? Op MijnPSO kunt u dit gratis en vrijblijvend meten.