GEJA Groep verlengt certificaat voor trede 3 én 30+

GEJA Groep verlengt certificaat voor trede 3 én 30+

De GEJA Groep uit het Utrechtse Woerden heeft onlangs haar certificaat voor PSO-trede 3 én PSO-30+ verlengd. De organisatie, die werkplekken biedt aan werkzoekenden met een kwetsbare arbeidsmarktpositie, behoort hiermee tot de koplopers van sociale ondernemers in Nederland.

Sociaal ondernemen

GEJA fungeert als schakel tussen werkgever en werknemer, en ontzorgt diverse bedrijven al sinds 2002 door het invullen van hun Social return-verplichting. Zo is de organisatie een belangrijke schakel tussen Sociale Diensten, het UWV, werkzoekenden, en bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen of moeten ondernemen.

Werknemers worden bij GEJA in dienst genomen en vervolgens gedetacheerd aan diverse bouw- en infrabedrijven. Zo zijn werknemers van GEJA onder andere betrokken (geweest) bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, de bouw van de zeesluis in IJmuiden, en de renovatie van de Waalbrug in Nijmegen.

Het creëren van werkgelegenheid voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt staat dus centraal in de bedrijfsvoering van GEJA. Middels een onafhankelijke toetsing, uitgevoerd door certificerende instelling TÜV Rheinland Nederland, maakt GEJA dit zichtbaar voor opdrachtgevers en partners.

‘Aan de slag met Social return’

Opdrachtgevers met een Social return-verplichting kunnen bij GEJA terecht om deze opdracht in te vullen. Het toepassen van Social return (of SROI)  is voornamelijk bedoeld om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen te bieden op werk en/of ontwikkelingsmogelijkheden.
Opdrachtgevers zoals gemeenten, provincies en/of waterschappen vragen bij overheidsopdrachten aan hun leveranciers/opdrachtnemers om deze personen een (ontwikkel)kans te geven binnen de  organisatie, zolang zij de opdracht uitvoeren. 

Social return wordt meestal opgenomen in de vorm van een contract-eis en is daarmee niet vrijblijvend. De opdrachtgever verplicht hiermee de opdrachtnemer om een bepaald deel van de aanneem- of opdrachtsom te besteden aan de inzet van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De PSO (Prestatieladder Socialer Ondernemen ) wordt door steeds meer gemeenten en andere opdrachtgevers geaccepteerd bij de invulling van deze Social return-eis.

De PSO maakt zichtbaar in welke mate organisaties socialer ondernemen, gericht op de arbeidsparticipatie van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.  Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2, en Trede 3.

Voor de derde en hoogste PSO-trede is tevens een speciale uitlezing beschikbaar: PSO-30+. Met deze certificering toont GEJA niet alleen aan tot de 10% best presterende bedrijven te behoren, maar ook dat minimaal 30% van haar personeelsbestand bestaat uit personen uit de PSO-doelgroep, conform artikel 2.82 van de herziene Aanbestedingswet.

Weten hoe u scoort op de PSO-Prestatieladder? Via uw persoonlijke account op MijnPSO kunt u dit vrijblijvend meten.

Foto (boven): Rindert van den Toren

Deel dit bericht:  
5 march 2020

Direct naar: