KONE Nederland B.V., bekend als één van de wereldwijde belangrijkste spelers op het gebied van liften, roltrappen, en automatische deursystemen, heeft onlangs het certificaat voor aspirant op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) in ontvangst genomen. Tijdens een feestelijke uitreiking op het hoofdkantoor in Den Haag overhandigde PSO-directeur Yuri Starrenburg het certificaat aan HRM-studente Hilde Blomaard, die tijdens haar stage bij KONE actief betrokken was bij de PSO-certificering.
KONE Nederland heeft een voorbeeldfunctie. Niet alleen op het gebied van productkwaliteit en service, maar ook over hoe zij omgaan met maatschappelijke kwesties.
‘Wij maken ons niet alleen sterk voor het milieu, door bijvoorbeeld ons keurmerk op de CO2-prestatieladder, maar ook voor inclusief werkgeverschap, waarbij iedereen het recht heeft om mee te doen’, vertelt HR Business Partner Karin Pieterse. ‘Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen een plaats in onze organisatie krijgen, waarmee ze een volwaardig onderdeel van ons bedrijf worden en als zodanig bijdragen aan onze strategische doelstellingen. Hierbij zorgen wij uiteraard voor eventuele aanpassingen op de werkvloer en begeleiding. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, want het biedt ons ook kansen op een krappe arbeidsmarkt.’
‘Met inclusief ondernemen willen wij als KONE in alles wat wij doen vooral mensen een kans geven, in plaats van uitsluiten’, vervolgt Directeur Human Resources Ruud Feenstra.
‘Bij KONE werken op dit moment al een aantal medewerkers die voorafgaand aan de indiensttreding een afstand tot de arbeidsmarkt hadden’, vertelt Pieterse. ‘Geheel in lijn met onze inspanningen met betrekking tot de PSO willen wij nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deze kans bieden.’
‘Daarnaast zullen wij ook onze leveranciers aansporen om socialer te gaan ondernemen en gaan wij samenwerken met partners die sociaal ondernemen. Ook klanten zullen wij actief informeren over onze activiteiten op het dit gebied.’
Deze doelstellingen zijn formeel verwerkt in een plan van aanpak, dat KONE zal volgen om binnen twee jaar door te groeien naar een officiële trede-erkenning op de Prestatieladder Socialer Ondernemen.
De PSO (h)erkent organisaties die de intentie hebben om binnen twee jaar door te groeien naar trede 1 of een andere trede-erkenning. Deze organisaties kunnen een Aspirant-status aanvragen. Om dit prestatieniveau te behalen dient een organisatie een Plan van aanpak te hebben opgesteld, dat geaccordeerd is op bestuurlijk- of directieniveau. Hierin staat omschreven op welke wijze de organisatie binnen twee jaar toegroeit naar een PSO-trede 1, 2 of 3. Organisaties worden hiervoor onafhankelijk getoetst op het geaccordeerde plan van aanpak en de directe- en indirecte sociale bijdrage (sociale inkoop).
‘Het onafhankelijke karakter van het PSO-keurmerk is voor KONE een doorslaggevend aspect, want daarmee worden onze inspanningen zowel intern als extern aantoonbaar’, vertelt Pieterse.
De onafhankelijke toetsing voor KONE is uitgevoerd door certificerende instelling DEKRA. Het certificaat zal voor een periode van twee jaar geldig zijn.
Benieuwd hoe uw organisatie scoort op de PSO-prestatieladder? Op MijnPSO kunt u dit vrijblijvend meten.