Stroomopwaarts inspireert regio met PSO certificering

Stroomopwaarts inspireert regio met PSO certificering

Stroomopwaarts is op 30 oktober 2018 officieel erkend door PSO-Nederland als koploper in het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het participatiebedrijf van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam behaalde de hoogste score op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Daarmee wil het graag andere bedrijven stimuleren.

Practice what you preach 

Yuri Starrenburg, bestuurder van PSO-Nederland reikte het PSO-certificaat trede 3 uit aan directeur Desiree Curfs van Stroomopwaarts. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO. Het is een landelijke norm die de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. Door het behalen van trede 3 op de PSO-ladder scoort Stroomopwaarts bovengemiddeld. “Stroomopwaarts toont hiermee aan dat het in de eigen organisatie duurzaam werk maakt van Social Return on Investment”, zegt Yuri Starrenburg. “Daarmee neemt het zichtbaar maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich en stimuleert het de relaties dit ook te doen. Onder het motto practice what you preach legt deze organisatie zichzelf langs de meetlat.”

Inclusief werkgeverschap

“Stroomopwaarts is blij met de erkenning door het PSO-certificaat op de hoogste trede”, zegt directeur Desiree Curfs. “Het laat zien dat we echt invulling geven aan inclusief werkgeverschap. Minimaal 30 procent van ons personeel heeft een arbeidsbeperking. Wij geloven dat iedereen kan meedoen op de arbeidsmarkt en zien dat als een gezamenlijke maatschappelijke opgave. De PSO-ladder stimuleert bedrijven om inzichtelijk te maken hoe sociaal werkgeverschap concreet wordt ingevuld. Het is een mooie toetssteen van je visie!”

Voorbehouden opdrachten

Het doel van de PSO is meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam en op een kwalitatief goede wijze aan het werk te helpen bij meer werkgevers. Socialer inkopen bij PSO-gecertificeerde organisaties draagt hier ook aan bij. Het PSO-certificaat is naar opdrachtgevers een bewijs dat een organisatie duurzaam werk maakt van Social Return on Investment (SROI). Bij aanbestedingen door de overheid kan dit voordeel opleveren. De Aanbestedingswet maakt het namelijk mogelijk om opdrachten voor te behouden aan organisaties waarvan minimaal 30 procent van het personeel aantoonbaar een afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Ook sociale detachering kan hierbij meetellen, mits er sprake is van duurzame inzetbaarheid. Dat liet staatssecretaris Keijzer op 26 september 2018 weten in een schriftelijke reactie op Kamervragen. Voor bedrijven die sociaal ondernemen is dat goed nieuws! Met deze heldere interpretatie van de Aanbestedingswet, komen sociale ondernemingen die gericht zijn op arbeidsparticipatie eerder in aanmerking voor een opdracht conform de criteria van artikel 2.82 Aw. De PSO-certificering helpt bedrijven als Stroomopwaarts aan te tonen of ze voldoen aan de aanbestedingseisen.

Deel dit bericht:  
31 october 2018