Van Berkel Groep heeft sociaal ondernemen in haar DNA

Van Berkel Groep heeft sociaal ondernemen in haar DNA

Van Berkel Groep is voor de tweede maal gecertificeerd voor Trede 2 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) en daar zijn ze trots op! Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Uit de onafhankelijke toetsing door een certificerende instelling blijkt dat Van Berkel op een duurzame wijze een bovengemiddelde bijdrage levert op het gebied van sociaal ondernemen.

Agrarisch loonbedrijf

De historie van de Van Berkel Groep voert terug naar 1955, toen de familie als eerste in het dorp een tractor kocht en daarmee werkzaamheden ging verrichten voor andere boeren. Met hun ondernemerszin legden de broers Harrie en Henk van Berkel een solide basis voor het familiebedrijf. Eind jaren 90 vond geleidelijk de juridische en bestuurlijke bedrijfsovername plaats door de tweede generatie Van Berkel. De broers Jan, Tonio en Hein van Berkel en neef Patrick van Berkel zetten gezamenlijk het bedrijf van hun vaders Harrie en Henk voort. Met werkzaamheden in o.a. groenrecycling, logistieke dienstverlening, bouwstoffen en transport, is het familiebedrijf gegroeid door de jaren heen en staat het midden in de maatschappij.

Sociaal ondernemen hoort bij familiebedrijven

Veel familiebedrijven zijn inclusieve organisaties waarbij sociaal ondernemen hoog in het vaandel staat. Met de PSO kunnen zij zich laten (h)erkennen voor de prestaties die ze aantoonbaar leveren, zoals het werk bieden aan mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Dit doen PSO-organisaties door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van Social return. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties ook hun eigen leveranciers en opdrachtnemers om sociaal te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Als meer organisaties sociaal ondernemen, groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe.

Prestatieladder Socialer Ondernemen

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. TNO en PSO-Nederland hebben in nauwe samenwerking met de markt, de PSO volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanaf 2010 (door)ontwikkeld. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor sociaal ondernemen. Bekijk de PSO-animatie (PSO in twee minuten).

Deel dit bericht:  
5 september 2018