De arbeidsmarktregio Zuidoost-Brabant biedt voortaan werkgevers duidelijkheid en uniformiteit als het gaat om social return. De weg naar duurzame banen, waaronder de erkenning van PSO-gecertificeerde bedrijven en instellingen, is hierdoor een stuk sneller en beter geworden. In alle 14 gemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden, Best, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Son & Breugel, Eindhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard, Waalre, Veldhoven) treedt vanaf januari het nieuwe beleid voor social return in werking. Bovendien wordt social return gezien als een verplichting en niet als een inspanningsverplichting. Uniek daarbij is dat Bouwend Nederland, de arbeidsmarktregio Helmond & de Peel, de arbeidsmarktregio Noordoost Brabant de belangrijkste partners waren bij het maken van het nieuwe beleid. Hiermee geeft de regio gehoor aan de oproep vanuit de Werkkamer (bestuurlijk overlegorgaan van de VNG en de Stichting van de Arbeid) om regionaal de samenwerking aan te gaan.
Foto vlnr: Hans Geertman (algemeen directeur Huybregts Relou en voorzitter Bouwend Nederland regio Zuid), wethouder Caspar van Hoek (Oirschot, trekker projectteam Social Return Zuidoost-Brabant), wethouder Staf Depla (Eindhoven, voorzitter poho arbeidsmarktregio Zuidoost-Brabant), Lars van den Hoorn (CEO Van der Hoorn Buigtechniek & Brainport Assembly, VNO NCW Brabant Zeeland, bestuurslid Arbeidsmarkt en onderwijs)
Wethouder Staf Depla; “Werkgevers werden gek van al die verschillende regeltjes die elke gemeente had. Ze zagen social return daardoor eerder als kostenpost dan als kans. Dat werkte averechts op het gezamenlijke doel om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie duurzaam aan een baan te helpen. Bedrijven en instellingen krijgen nu meer mogelijkheden om aan hun social return verplichtingen te voldoen, bijvoorbeeld door bewust samen te werken met sociale ondernemingen die mogelijk wel een baan kunnen aanbieden.”
Naast de directe vorm van social return hanteren alle gemeente de PSO (Prestatieladder Socialer Ondernemen) van TNO. Eindhoven is hierin koploper geweest en blijft het voorbeeld geven hoe je dergelijke instrumenten effectief inzet. Waardering voor organisaties die al structureel werk maken van inclusief werkgeverschap/ social return binnen de organisatie worden beloond, mits onafhankelijk getoetst. Dit levert duurzame banen op en voorkomt de draaideurconstructie waarbij iemand bij de start van een aanbesteding aan de slag mag, maar weer op straat komt te staan zodra de klus geklaard is. Duurzame banen zijn goed voor het bedrijf, omdat investeren in medewerkers loont en goed voor de werknemers zelf omdat die meer kansen krijgt om door te groeien. Binnen de PSO systematiek telt samenwerken in de keten ook substantieel mee. Denk bijvoorbeeld aan administratief en logistiek werk dat bij een technisch of bouwbedrijf juist minder voorhanden is. Een bouwbedrijf dat bewust zaken doet met een administratief bureau wat aantoonbaar socialer onderneemt, kan op deze manier ook aan zijn verplichting voldoen.
Bureaucratie staat nieuwe banen arbeidsgehandicapten in de weg kopte Nieuwsuur in mei 2017. “Aanjager van een banenplan namens het bedrijfsleven, Aart van der Gaag, luidde in mei de noodklok. Hij zag overal zaken vastlopen. Namens de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO heeft hij de Kamer gevraagd te zorgen voor minder bureaucratie en eenvoudiger regelgeving.”