Interview met Het Goed Groep

Wat is de impact van passende werkplekken op mensen die deze nodig hebben? En hoe creëer je dit soort duurzame werkplekken? 
Medewerkers van PSO 30+ gecertificeerde organisatie Het Goed kringloopwarenhuizen vertellen hoe zij samen het verschil maken. 


Marieke van HR is verantwoordelijk voor de organisatorische ondersteuning.   

Waarom is het volgens jou zo belangrijk om mensen uit kwetsbare groepen aan het werk te helpen en te houden? 

Omdat het voor iedereen belangrijk is om ergens bij te horen en mee te kunnen doen. Werk is belangrijk voor mensen en dat is niet alleen vanwege het inkomen. Het geeft je een reden om ‘s morgen op te staan en je hebt ’s avonds een verhaal te vertellen. Werk vergroot je wereld en je sociale netwerk. Het is fijn wanneer er op je wordt gerekend en je een bijdrage kunt leveren waar je trots op kunt zijn. Dat gun ik iedereen.   


Wat drijft Het Goed kringloopwarenhuizen om juist mensen uit kwetsbare groepen een kans te geven op de arbeidsmarkt?  

Het is onderdeel van de missie van Het Goed: werk maken door hergebruik. Het Goed is een mens ontwikkelbedrijf. We vinden het vanzelfsprekend dat iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen en een bijdrage kan leveren naar vermogen. Met ruim 30 jaar ervaring heeft Het Goed inmiddels veel kennis en ervaring opgebouwd. We weten dat we met onze aanpak voor mensen het verschil kunnen maken. Daarom zetten we ons dagelijks in om zoveel mogelijk mensen te helpen hun kansen op duurzame toetreding tot de arbeidsmarkt te vergroten.  


Wat betekent het voor jullie als bedrijf om PSO 30+ gecertificeerd te zijn? 

Daar zijn we natuurlijk heel trots op, want het is een mooie erkenning voor de grote diversiteit aan medewerkers die elke dag met veel enthousiasme en motivatie bij Het Goed werken. En we zien het vooral ook als een aanmoediging. Want nog steeds staan er heel veel mensen aan de kant die talenten hebben die niet gezien en benut worden. Ook hen willen we bereiken en een stukje op weg helpen. Dus daar blijven we ons op richten!   
  
Ad is regionaal bedrijfsleider en daarmee verantwoordelijk voor de operationele ondersteuning.  

Zie je als bedrijfsleider ook wat het betekent voor mensen uit kwetsbare groepen om werk te hebben, en zo ja wat zie je dan? 

Iedere dag opnieuw mag ik ervaren dat “werk” wezenlijk onderdeel uitmaakt van de basisbehoefte welke je nodig hebt zoals: meedoen, sociale contacten, je volwaardig voelen, ergens bij horen, afleiding, dagritme, het signaleren van problemen welke naar boven komen tijdens het werk enz.  
Het mogen en/of kunnen werken is in mijn ogen een wezenlijk onderdeel van een primaire levensbehoefte en een onderdeel van het ervaren van levensgeluk.  


Wat maakt jou trots als sociaal werkgever en sociaal ondernemer?  

Zodra nieuwe medewerkers instromen zie je vaak veel problematiek, soms angst om te gaan werken, soms pessimisme en somberheid. Tijdens de eerste weken en maanden zie je dat de medewerkers opbloeien, weer wat meer gaan stralen, meer energie gaan krijgen en wat gelukkiger worden. Doorgaans zeer loyale medewerkers worden welke niet meer weg willen bij Het Goed (maar vanuit ontwikkeling wel weer een stapje hoger op de participatie lader gaan zetten bij een extern regulier bedrijf).


Welke rol speel het PSO-certificaat (30+) bij Het Goed kringloopwarenhuizen en waarom willen jullie over deze erkenning van sociaal werkgeverschap beschikken? 

Natuurlijk doen we dit omdat dit een wezenlijk onderdeel is van onze missie “werk maken door hergebruik”. Het zit in de genen van het Goed. Ieder individu heeft recht of werk of om mee te doen binnen haar of zijn vermogen. Het Goed doet dit overigens al voor de PSO bestond! Verder willen we graag een voorbeeld zijn voor- en binnen ons netwerk. Het PSO certificaat 30+ is de slagroom op de taart, omdat we ook graag onze partners, gemeentes, maar ook de ondernemers waar we mee samenwerken willen laten zien dat PSO een basis onderdeel moeten zijn in de bedrijfsvoering van de ondernemer of gemeente. We proberen dus ook als ambassadeur op te treden voor het PSO verhaal. 
 

Ali werkt in een van de kringloopwarenhuizen van Het Goed.   

Hoe heeft het hebben van een baan bij het Goed kringloopwarenhuizen bijgedragen aan het dagelijks leven?

Structuur, elke dag naar werk gaan is mooi. Vast inkomen. Duidelijkheid!  

 

Welke kansen en mogelijk heden zie je nu weer omdat je aan het werk bent?  

Mijn Nederlands heb ik hier heel goed kunnen leren. Veel verschillende werkzaamheden mag ik leren. Eerst alleen magazijn, later ook verkopen, prijzen en de winkel aanvullen en nu ook kassa leren. Als ik mijn rijbewijs heb mag ik misschien ook een keer mee op de bus.  Misschien kan ik in toekomst en eigen winkel hebben of chauffeur worden.  

 

Waarom ben je Het Goed kringloopwarenhuizen (weer) aan het werk gegaan en wat maak het leuk om hier te blijven werken?   

Ik kwam hier om te leren omdat ik nieuw kwam in Nederland, via WSD. Ik vind het hier leuk, het werk is leuk, collega's zijn leuk. We helpen elkaar. En ook de leiding is heel goed, zij leren mij veel en doen ook dingen voor mij. Het is gezellig! En ik heb veel contact met klanten ook om mee te praten.  

Deel dit bericht:  
14 september 2023

Direct naar: