Omdat we de verschillende aspecten van de PSO en het certificeringsproces meer willen gaan belichten zullen wij komend jaar interviews plaatsten met verschillende PSO-ambassadeurs.
Deze week in de spotlight: PSO-adviseur Guus Weitzel
Guus is sinds 2018 actief in het begeleiden van opdrachtnemers met meerdere social return verplichtingen in de regio Noordoost-Brabant.
Als adviseur krijg je met heel veel verschillende type bedrijven en organisaties te maken van zorg tot bouw/infra en van advies-/ingenieursbureau tot ICT-leverancier. Bij alle organisaties kom je mensen tegen die hart hebben voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Veelal gedreven door persoonlijke ervaringen en intrinsieke motivatie. Dat maakt het werk heel mooi.
De mensen die nu nog begeleid moeten worden naar werk hebben een steeds grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Dat betekent dat je bedrijven moet vinden die serieus werk willen maken van het creëren van passend werk. Dat zijn bedrijven die zich écht sociaal inzetten en aandacht hebben voor inclusie en diversiteit. Daarnaast verandert ook de aandacht voor sociaal ondernemen. Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moeten bedrijven ook jaarlijks gaan rapporteren op sociale impact. Dat zal de aandacht voor sociaal ondernemen nog meer doen toenemen.
We moeten er veel meer op aansturen dat ieder bedrijf en elke organisatie naar vermogen een doelstelling krijgt om hieraan een bijdrage te leveren. Maar, dan nog behoud je een groep die nooit de stap naar een reguliere werkgever kunnen maken en aangewezen zijn op sociale ontwikkelbedrijven. Dit geheel moet goed in balans zijn en tevens moet wet- en regelgeving eenvoudiger gemaakt worden, zodat mensen die een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt hebben risicoloos stappen naar werk kunnen zetten.
Door de ketenstimulering in haar methodiek draagt PSO hier al flink aan bij. Een belangrijke eerste stap is dat PSO landelijk meer bekendheid krijgt en naar waarde gewaardeerd wordt. Het is nu een willekeur van regio’s die PSO wel accepteren, gedeeltelijk accepteren of niet accepteren. Iemand die zich goed in de PSO verdiept snapt dat je een trede niet zomaar behaald en dat een gecertificeerde organisatie serieus werk maakt van sociaal ondernemen.
Diversiteit en Inclusie is een verrijking voor elke organisatie. Kijk daarom goed waar je als organisatie kansen kan bieden. Persoonlijke aandacht voor iedere individu leidt tot passend werk met de juiste begeleiding. En dan komt het talent van eenieder vanzelf naar boven! Je zult zien dat je dat als organisatie ook veel brengt.