Gemeente Meierijstad behaalt opnieuw hoogste trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen

Gemeente Meierijstad behaalt opnieuw hoogste trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen

Sinds 2018 laat gemeente Meierijstad zich certificeren voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Onlangs heeft er weer een onafhankelijke toetsing plaatsgevonden en is wederom gebleken dat gemeente Meierijstad ruim bovengemiddeld presteert in het faciliteren van werk voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. De gemeente doet dit door binnen de eigen organisatie werkplekken te faciliteren en door  producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties.

Wethouder Jan Goijaarts is trots op het resultaat. “Als we bedrijven stimuleren om sociaal te ondernemen, dan moeten we uiteraard zelf het goede voorbeeld geven”.

De Prestatieladder Socialer Ondernemen

De PSO is het keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. Iedere twee jaar vindt er een nieuwe toetsing plaats. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor sociaal ondernemen. 

Dat de gemeente Meierijstad het certificaat trede 3 heeft behaald en behouden is bijzonder, slechts 10% van de organisaties en gemeenten bereikt trede 3”, aldus Marieke van den Boogaart MVO coördinator gemeente Meierijstad.

PSO stimuleert inclusief werkgeverschap in Nederland

Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van Social return. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties ook hun eigen leveranciers en opdrachtnemers om sociaal te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Als meer organisaties sociaal ondernemen, groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe.

Werken bij Meierijstad voelt als een warm bad. Het zijn juist mijn collega’s die opletten dat ik niet over mijn grenzen heen ga”. Aldus een collega van gemeente Meierijstad. 

Niveaus van de PSO-Prestatieladder

Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Organisaties die de intentie hebben om socialer te ondernemen kunnen een Aspirant-status behalen om aantoonbaar te starten met socialer ondernemen. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan op www.PSO-Nederland.nl.

Deel dit bericht:  
15 september 2022