Onlangs heeft Batenburg Energietechniek de hoogste trede behaald op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) en daar zijn ze trots op! De PSO is het wetenschappelijk onderbouwde keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. Uit de onafhankelijke toetsing blijkt dat Batenburg Energietechniek op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
"Doel van de PSO is om meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie op een duurzame en kwalitatief goede wijze aan werk te helpen. Dit doen we niet alleen door in onze eigen organisatie werkplekken te faciliteren, maar ook door onze leveranciers en opdrachtnemers te stimuleren om sociaal te ondernemen. Wij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Dit wordt ook wel ketenstimulering genoemd. Door meer organisaties socialer te laten ondernemen groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe."
Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving.
"Onze organisatie is op de PSO-Prestatieladder gegroeid naar Trede 3. Dat betekent dat we koploper zijn als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie. Er zijn nu bij ons (in)direct meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam dan bij organisaties in dezelfde grootteklasse."
Dennis is een van onze gewaardeerde collega’s die tegen uitdagingen is aangelopen met zijn arbeidspositie. Hij zit onder andere al zijn hele leven lang in een rolstoel. We vroegen hem naar zijn visie op sociaal ondernemerschap en zijn ambities binnen en buiten zijn werk.
Wie ben je?
“Ik ben Dennis van Velzen, 21 jaar en ik woon in Pijnacker. Sinds september 2020 ben ik werkzaam als financieel medewerker bij het Shared Service Center van Batenburg.”
Hoe ben je daar terecht gekomen?
“Tijdens mijn studie bedrijfsadministrateur heb ik stage gelopen bij Batenburg. Vlak voor het einde van mijn studie werd ik gebeld met de vraag of ik fulltime aan de slag wilde gaan bij Batenburg.”
Wat zijn je ambities?
“Mijn interesse ligt in Finance. Ik ben graag overal van op de hoogte en geïnteresseerd in een breed spectrum van mijn vak. Op de lange termijn wil ik mijn focus verleggen van invoeren naar een stap verder, bijvoorbeeld controller of in elk geval hogerop in het bedrijf. Maar op korte termijn krijg ik al zoveel brede taken en kansen binnen Batenburg, dat ik benieuwd ben waar die ontwikkeling mij brengt voordat ik mijzelf echt verder ga ontwikkelen via een cursus of studie. Ik zit op dit moment op mijn plek.”
Wat betekent sociaal ondernemerschap voor jou?
“Dat is heel belangrijk. Bij Batenburg waren bijvoorbeeld de gangen en toiletten nog niet rolstoelvriendelijk. Daar heeft Batenburg aan gewerkt. Maar het is zeker niet altijd vanzelfsprekend dat dit goed geregeld is. Zelfs bij overheidsgebouwen heb ik gezien dat er niet aan gedacht wordt. In mijn geval zijn er vooral fysieke oplossingen nodig, want verder kom ik geen belemmeringen bij Batenburg tegen. Mijn productiviteit ligt door mijn fysiek misschien niet zo hoog als dat van een ander. Maar dan moet je als bedrijf een afweging maken tussen kwaliteit en kwantiteit. En Batenburg zei “we vinden het belangrijker dat jij goed en juist werk aflevert” en dat is volgens mij ook waar je als bedrijf voor moet staan met werknemers in mijn positie.
Een ander voorbeeld is dat ik bij een overheidsbedrijf heb gesolliciteerd, dat loopt dan via een doelgroep register. Daar zitten mensen in met een beperking. Je ontvangt dan als organisatie via het UWV een uitkering. Deze uitkering kan dan aangevuld worden tot een volwaardig salaris en wordt overgemaakt naar de werknemer. Maar Batenburg zei: “Je bent een volwaardig werknemer dus wij betalen je zoals wij dat bij iedereen doen”. Dat zijn de keuzes waarin je als bedrijf een verschil kan maken. Je kan je onderscheiden in de omgang met mensen. “
“we vinden het belangrijker dat jij goed en juist werk aflevert”
Wat zijn jouw interesses naast werk?
“Ik vul mijn vrije tijd sinds vijf jaar voornamelijk als voetbaltrainer. Eerst van een ouder team, maar men wilde toch meer focussen op de derde helft en zij hadden iets minder ambitie als ik. Via een vriend van mijn studie ben ik bij een nieuw team terecht gekomen. Ik ben eerst drie wedstrijden wezen kijken, observeren en proberen mijn mond te houden. Dat laatste is niet gelukt, maar het beviel goed met deze spelers. Dit nieuwe team stond steeds stijf onderaan in de kelderklasse. Ik zag er een uitdaging in om via de laagste klasse onze weg omhoog te werken. En dat gaat goed, want het team stond na vier wedstrijden al met 12 punten bovenaan. Het slechtst voetballende team van de hele club stond ineens bovenaan met een trainer in een rolstoel.”
Heb je ook hierin ambities?
“Naast Batenburg is het mijn doel om officiële trainerspapieren te krijgen. Dit heb ik aangevraagd bij de KNVB en deze aanvraag is op het hoogste bureau geweest, omdat ik dan de eerste trainer ben in een rolstoel, ter wereld, die zelf nog nooit heeft kunnen voetballen. Daarom begin ik in september met de junioren trainersopleiding en omdat ik zelf nog nooit heb gevoetbald moet je verplicht onderaan beginnen. Maar de kans is groot dat we het landelijke nieuws terecht komen als ik mijn papieren haal.”
Als mij ooit een kans wordt aangeboden als voetbaltrainer dan hoef ik niet lang na te denken. Van Gaal heeft een paar maanden terug ook nog in een rolstoel gezeten en er komt een vacature vrij als bondscoach na het komende WK. Wie weet bellen ze mij. Ik was al verbaasd dat ik niet gebeld was voordat van Gaal in beeld was.” Aldus Dennis met een dikke knipoog.