Gelijke arbeidskansen voor mensen met autisme, dat is de missie van AutiTalent!

Gelijke arbeidskansen voor mensen met autisme, dat is de missie van AutiTalent!

Foto boven: medewerkers AutiTalent

Een interview met Esmée de Jong van AutiTalent.

Wat doet AutiTalent?

AutiTalent helpt mensen met autisme aan werk. Dat doen we voor het grootste deel door mensen met autisme te detacheren bij bedrijven. We streven er bovendien naar dat die bedrijven ze niet meer willen laten gaan. Dat lukt ons gelukkig goed! Dat komt door onze speciale formule, en ook doordat mensen met autisme over het algemeen bovengemiddeld vaardige en loyale werknemers zijn.

Wat is die speciale formule?

De basis van onze aanpak is dat wij heel veel kennis van autisme op de werkvloer hebben. Wij zien wat mensen met autisme nodig hebben om goed te functioneren, maar ook wat de leidinggevende of de directe collega’s nodig hebben. Daar handelen we naar. Onze kennis stelt ons in staat om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen, handvatten aan te reiken, en de mensen waarmee wij werken te laten groeien. We geven bijvoorbeeld kennissessies bij bedrijven om uit te leggen wat autisme betekent en wat de positieve punten van autisme zijn als je een paar kleine aanpassingen doet. Dat doen we met een energiek supportteam van veertien collega’s, die stuk voor stuk een intrinsieke motivatie hebben om mensen met autisme verder te helpen.

Waarom vindt u het belangrijk om een PSO-certificaat aan te vragen?

Ons personeelsbestand bestaat voor 80,7% uit mensen de PSO-doelgroep. Sociaal ondernemerschap zit in ons DNA, we lopen daarmee voorop in Nederland. Het PSO-Certificaat is een erkenning voor waar we ons elke dag hard voor maken. Het is een belangrijke manier om aan onze medewerkers en klanten te laten zien dat wij alles uit de kast trekken om onze missie te laten slagen. We zijn er trots op dat we de hoogste trede hebben behaald. De certificering is ook belangrijk om organisaties aan ons te binden met opdrachten die een hoge mate van social return vragen. Met een percentage van 80,7% zijn ze bij ons dus aan het juiste adres.

Uw certificaat is geldig voor de duur van twee jaar. Heeft u de ambitie om uw hoge positie op de PSO-Prestatieladder te behouden?

We grappen wel eens dat ons hoogste doel is om niet meer nodig te zijn. Als veel meer bedrijven inzien wat de toegevoegde waarde is van een medewerker met autisme, en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, worden wij overbodig. Toch is die eindstreep nog niet in zicht. Er bestaat helaas nog veel onwetendheid en onbegrip over autisme, zeker op de werkvloer. In veel gesprekken die we voeren, horen we opmerkingen als “wij hebben geen IT-functies”, of “zo’n persoon past niet binnen ons drukke team”. Wij zijn er om uit te leggen dat mensen met autisme veel meer kunnen dan werken in de IT, en dat veel van onze medewerkers het juist gezellig vinden om collega’s om zich heen te hebben. Voorlopig zijn wij er dus nog wel. En zolang we blijven werken aan onze missie, houden wij de ambitie om dit zo goed mogelijk te doen. Met de bijbehorende hoogste PSO-certificering!

PSO 30+

Het PSO 30+ Certificaat maakt gebruik van de huidige methodiek van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van TNO.  PSO 30+ is een extra uitlezing en certificering voor PSO-Trede 3 organisaties. Het PSO 30+ Certificaat sluit aan bij de Aanbestedingswet die op 1 juli 2016 herzien is. De toepassing van artikel 2.82 Aw maakt het mogelijk voor publieke opdrachtgevers om opdrachten voor te behouden aan organisaties waarvan minimaal 30% van het personeel in dienst bestaat uit personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het PSO 30+ Certificaat maakt voor opdrachtgevers zichtbaar welke organisaties aantoonbaar aan de 30% criteria voldoen.

Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan op www.PSO-Nederland.nl of bel de PSO-helpdesk.

PSO Helpdesk

E: info@pso-nederland.nl

T: 020-3315535

 

Deel dit bericht:  
7 september 2021