Circulus-Berkel B.V. biedt aantoonbaar kansen aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt

Circulus-Berkel B.V. biedt aantoonbaar kansen aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt

Circulus-Berkel heeft sociaal ondernemen hoog in het vaandel staan. De organisatie biedt mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een kans om (opnieuw) een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt. Na een audit van een onafhankelijke certificerende instelling heeft Circulus-Berkel daarmee het certificaat Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) van TNO behaald. Dat betekent dat Circulus-Berkel een bovengemiddelde bijdrage levert op het gebied van sociaal ondernemen.

Foto: Theo Tuinenga, medewerker in de fietsenwerkplaats van Circulus-Berkel B.V.

Over Circulus-Berkel

Circulus-Berkel verzorgt, in opdracht van en samen met aandeelhoudende gemeenten, de inzameling van grondstoffen en het beheer van de openbare ruimte. Daarnaast heeft de organisatie enkele bijzondere sociale onderdelen, zoals een kringloopbedrijf, een fietsenwerkplaats, een wasserette en een keuken. Met deze complete dienstverlening biedt Circulus-Berkel activeringsplekken, leer-/werkplekken en werkplekken voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Inclusieve organisatie

Circulus-Berkel wil een zo inclusief mogelijke organisatie zijn. Een organisatie waarin plek is voor een groot aantal mensen uit de PSO-doelgroep. “We bieden werk-/leerplekken op vele gebieden”, legt projectleider Maritta Haantjes, die voor Circulus-Berkel het PSO-traject begeleidde, uit. “Natuurlijk bij de inzameling van grondstoffen en bij de werkzaamheden in de BuitenRuimte, maar we hebben ook andere werkplekken. Denk bijvoorbeeld aan een eigen kringloopbedrijf, fietsenwerkplaats, keuken en wasserette. Voor iedereen die bij ons aangemeld wordt, zoeken we een – veilige - werkplek die bij hem of haar past. Eén van de uitgangspunten daarbij is dat de deelnemers zo veel mogelijk aansluiten bij onze collega’s. Bovendien hebben we veel aandacht aan specifieke begeleiding voor en de ontwikkeling van de mensen die bij ons komen”.

Blij met kansen

Eén van de mensen die geïnterviewd zijn door de certificerende organisatie is de 57-jarige Theo Tuinenga. Sinds ruim een jaar werkt hij in de fietsenwerkplaats van Circulus-Berkel, waar fietsen worden opgeknapt en compleet nieuwe fietsen worden gebouwd van gerecyclede onderdelen.

Ik heb hier het afgelopen jaar heel veel geleerd. Ik ben lang zelfstandig ondernemer geweest, handelde in oud-ijzer. Altijd aan het werk en veel op stap. Een paar jaar geleden ging dat helemaal mis. Ik heb alles achtergelaten en ben naar Duitsland gegaan”.

In Duitsland vond hij niet wat hij zocht, en hij keerde terug naar Nederland. Zijn bedrijf was er niet meer; Theo moest rondkomen van een uitkering en zat hele dagen thuis.

Theo: "Thuiszitten is niks voor mij. Ik moet wel wat omhanden hebben. Maar met mijn verleden, vind je niet zomaar een baan. Dus ben ik bij de fietsenwerkplaats terecht gekomen. Ik had er meteen een klik, met de mensen en met de werkbegeleiders. Sleutelen zit me gewoon in mijn vingers. Hier leer ik wat het is om gewoon een baan te hebben. Ja, ik ben heel blij met deze kans!

Meerwaarde PSO-certificering

Dit certificaat onderstreept dat we het als Circulus-Berkel goed doen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt”, vertelt directeur Lisette Bosch. “Zelf weten we dat natuurlijk, maar het heeft echt meerwaarde dat dat nu door dit certificaat wordt bekrachtigd. Zo kunnen we bij onze gemeenten en samenwerkingspartners laten zien dat we sociaal ondernemen heel serieus nemen. Dat we meteen in Trede 3 zijn ingestroomd maakt me trots. PSO Nederland geeft ook nog aan dat we het juist in Coronatijd heel goed doen, terwijl dat bijzondere uitdagingen met zich meebrengt. Het is jammer dat we het behalen van het certificaat – vanwege de Coronamaatregelen – niet kunnen vieren, maar zo gauw dat wel kan, gaan we er zeker nog aandacht aan besteden! En dan met de collega’s erbij waar het om gaat. Want zij zijn uiteindelijk waar het om draait!

De sociale toekomst van Circulus-Berkel

Circulus-Berkel heeft voor de PSO-certificering niet veel anders gedaan dan de afgelopen jaren. Wel heeft de organisatie extra aandacht besteed aan het op orde brengen van de administratie. Circulus-Berkel wil inclusie dwars door alle organisatieonderdelen heen verankeren. Daarbij draagt iedereen naar eigen kunnen bij en er is ruimte voor alle soorten inzet. De organisatie heeft de ambitie om deze hoogste trede op de PSO-Prestatieladder te behouden en haar sociale (indirecte) bijdrage te vergroten.

Waar staat uw organisatie op de PSO-Prestatieladder?

Wilt u ook in aanmerking komen voor het PSO-certificaat en -keurmerk? Op www.mijnpso.nl inventariseert u vrijblijvend waar u staat op de PSO-Prestatieladder. Afhankelijk van de uitkomst vraagt u een Aspirant-status of Trede-certificaat aan. De Aspirant-status ontvangt u als uw organisatie aantoonbaar start met sociaal ondernemen en de doelstelling heeft om binnen twee jaar te groeien richting een Trede-status op de PSO-Prestatieladder. Voor een Trede-certificaat komt u in aanmerking als uw organisatie méér dan gemiddeld scoort.

Meer weten over de PSO-Prestatieladder?

Wilt u meer weten over de PSO, kijk dan op www.PSO-Nederland.nl of bel de PSO-helpdesk.

Onze PSO-Helpdesk is op de volgende manieren bereikbaar:

  • Telefonisch van maandag tot en met donderdag tussen 8.30-12.30 uur op telefoonnummer 020 3315535. Buiten deze uren zullen uw vraag en gegevens genoteerd worden; de PSO-helpdesk belt u dan terug tijdens de genoemde openingstijden.
  • Door een email te sturen naar info@pso-nederland.nl. De mailbox wordt op dagelijkse basis gelezen, spoedvragen worden binnen 1 werkdag beantwoord, indien mogelijk.
Deel dit bericht:  
8 february 2021