Op 7 mei 2019 reikte Yuri Starrenburg, bestuurder van PSO-Nederland, het PSO-certificaat uit aan Peter Hobbelen in aanwezigheid van alle medewerkers van Confed op de vestiging in Dordrecht. Aanleiding tot dit feestelijke moment was het behalen van Trede 3 op de PSO-prestatieladder. Om die reden zijn wij in gesprek gegaan met Peter Hobbelen om een kijkje in de keuken te nemen bij de sociale onderneming Confed Group.
Peter Hobbelen, CEO Confed Group
Sinds kort mag Confed Group zichzelf koploper noemen noemen als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie. De komende jaren hopen we als bedrijf verder te groeien en koploper te blijven als inclusieve onderneming in de internationale maakindustrie. Door ketenstimulering hopen we dat ook andere organisaties ons hierin zullen volgen en dat meer werkgevers zich bewust zijn van hoe vanzelfsprekend inclusief ondernemerschap eigenlijk is.
Wij werken niet met vast omlijnde functies, maar wij verdelen de werkzaamheden op zo’n manier dat iedereen doet wat bij hem past. Dat vereist soms omdenken, maar meestal is het juist heel logisch. Wat het ons oplevert zijn loyale medewerkers die zich graag, en voor de volle 100 procent inzetten. De medewerkers met een zogeheten afstand tot de arbeidsmarkt komen bij ons tot hun recht. En, ook niet onbelangrijk, we draaien winst als bedrijf. Dat maakt inclusief ondernemen voor mij bijzonder, maar ook de normaalste zaak van de wereld.
Ik ben trots op onze medewerkers en het behalen van het PSO-certificaat. Dit is een belangrijke erkenning en het zet sociaal ondernemen op de kaart in Nederland. Veel werkgevers kijken toch onwennig naar mensen met beperkingen als volwaardige arbeidskrachten. Misschien begrijpelijk, maar niet nodig. Zoals iedereen hebben zij talenten die ongelofelijk waardevol kunnen zijn binnen bijvoorbeeld een productieafdeling. Ik zit nooit om goede krachten verlegen. Wat dat betreft ligt de afstand tot de arbeidsmarkt vaak niet bij de werkzoekende met een beperking, maar bij de werkgevers die nog onvoldoende inzien hoe ze gebruik kunnen maken van dit enorme potentieel.
Confed is een groeiend elektronica- en assemblagebedrijf met drie vestigingen, namelijk in Amersfoort, Dordrecht en Slowakije. Er werken ruim 400 medewerkers met en zonder arbeidsbeperking.