Sociaal Ondernemen: de nieuwe norm?

Sociaal Ondernemen: de nieuwe norm?

“Aan mij werd de vraag gesteld wat ik vind van Sociaal ondernemen,” aldus Peter van Houtum, financieel directeur van Gebr. Janssen, de onderneming die in de volksmond ook wel bekend staat als Janssen Beugen.

“Kort, maar krachtig: we leven allemaal in dezelfde maatschappij. Wanneer iedere ondernemer een bijdrage levert, dan bieden we met z’n allen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook een kans. De ervaring bij Janssen Beugen is dat ze hartstikke goed werk verrichten, dus waarom zou je ze die mogelijkheid niet bieden? Waarom zou je het niet doen? Sociaal ondernemen is binnen ons bedrijf eigenlijk heel vanzelfsprekend. Wij zijn daarvoor inmiddels voor een nieuwe periode gecertificeerd op voor Trede 2 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen van TNO en PSO-Nederland. We doen daar zeker ons voordeel mee.” 

Samenwerking met IBN

Janssen Beugen werkt nauw samen met IBN. Peter van Houtum: “Het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is gericht op organisaties die werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt gemeten hoe een organisatie bovengemiddeld scoort ten opzichte van andere organisaties. Door onder andere de nauwe samenwerking met IBN voldoen wij nu al voor de tweede keer aan de eisen die gesteld worden aan Trede 2. Janssen Beugen heeft al jaren goede ervaringen met IBN. Zij denken op een creatieve manier mee, zoeken de juiste persoon bij het functieprofiel en begeleiden de medewerker optimaal.”

Social Return en het PSO-Certificaat

“Steeds meer overheden vragen bij aanbestedingstrajecten om Social Return, dat bovendien een verplichting is uit de Participatiewet. Veel ondernemers voelen zich vooral in deze tijd gedwongen. In onze ogen is moet je echter juist nu goed nadenken over hoe je jouw organisatie inricht en de doelstellingen en verplichtingen van de Participatiewet soepel en makkelijk kunt laten meelopen. Wanneer je deze stap eenmaal hebt gezet, geeft het echt een enorm goed gevoel! Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak toch al een vervelende periode achter de rug en zijn vreselijk dankbaar dat ze weer aan de slag kunnen. De blijheid en enthousiasme is heel mooi om te zien en werkt aanstekelijk.

Wij merken dat door veel gemeenten in Noord-Brabant het PSO-Certificaat als (deel van de) invulling van de Social Return verplichting wordt geaccepteerd. Zodoende hoeft niet bij elke nieuwe opdracht Social Return ad hoc te worden aangetoond. De nieuwe erkenning voor niveau Trede 2 op de PSO-Prestatieladder is voor ons het bewijs dat Sociaal ondernemen op een duurzame wijze bij Gebr. Janssen is ingevoerd. Ik persoonlijk zou graag zien dat het de nieuwe algemene norm wordt.”

Peter van Houtum, financieel directeur Gebr. Janssen/Janssen Beugen

 

 

 

Deel dit bericht:  

Direct naar: