Bij ons staat de mens centraal en daar ben ik enorm trots op!

Bij ons staat de mens centraal en daar ben ik enorm trots op!

Sociaal ondernemen doet AW Groep al sinds een hele lange tijd. Zelfs toen de term Social Return nog niet bestond. Ad Wijnhout, oprichter van AW Groep, is hier dan ook zonder twijfel de drijvende kracht in. Zijn visie is dat iedereen een kans verdient en dát is nou precies wat we doen! Het maakt mij ontzettend trots om voor een organisatie te werken die de mens centraal heeft staan en aandacht heeft voor haar omgeving.

Cheyenne Kunkels, coördinator sociaal ondernemen, Team Mens Cultuur & Organisatie.

Zelf werk ik pas sinds een aantal jaren bij de organisatie en ik kan daarom niet precies het moment aangeven vanaf wanneer wij sociaal ondernemen. Desondanks heb ik in de periode dat ik hier werk veel collega’s gesproken die allemaal hetzelfde verhaal vertellen. Daar vertel ik u graag meer over.

Heeft u een mooi voorbeeld van iemand van wie het leven is veranderd, doordat uw organisatie open staat voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Zeker, een mooi voorbeeld vind ik die van een collega die inmiddels alweer een tijdje werkzaam voor ons is. Het is voor hem ontzettend moeilijk geweest om uit een uitkeringspositie te komen en een baan te vinden. Zijn positie tot de arbeidsmarkt werd vergroot omdat hij een lichamelijke handicap heeft en dit heeft hem ook belemmerd in zijn zoektocht naar werk. De collega heeft altijd al harder zijn best moeten doen dan anderen en was ontzettend dankbaar dat hij een kans kreeg. Inmiddels zijn we alweer een jaar verder en zijn wij vooral heel blij met hem als collega!

Waarom heeft uw organisatie gekozen voor een PSO-erkenning?

Het doel van de PSO is om meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie op een duurzame en kwalitatief goede wijze aan het werk te begeleiden. Dit doen we niet alleen maar om in onze eigen organisatie werkplekken te faciliteren maar ook door met aandacht producten of diensten in te kopen bij organisaties die ook PSO gecertificeerd zijn. Door zelf als organisatie bewust bezig te zijn met het sociaal ondernemen, hopen wij onze omgeving te inspireren en dagen wij onze collega’s en partners uit om hier zelf ook in te investeren. Het PSO certificaat zorgt voor erkenning maar is ook een mooie manier om te laten zien waar wij mee bezig zijn en wat wij belangrijk vinden.

Ad Wijnhout heeft wel eens in een interview gezegd dat een betere wereld bij jezelf begint en hier geloof ik zelf ook in. Vanuit mijn rol als Sociaal ondernemen coördinator probeer ik mij daarom hard te maken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze rol past bij mij omdat ik vind dat iedereen er mag zijn, een kans verdient en mee mag doen. We zijn per slot van rekening allemaal mens!

Wat wilt u de overheid en/ of opdrachtgevers meegeven in het kader van opdrachtverstrekking en sociaal ondernemen?

Vanuit onze ervaringen hebben wij gemerkt dat er meer aandacht besteed mag worden aan mensen die al veel verschillende functies gehad hebben en hier maar voor korte tijd in dienst zijn geweest. Het komt namelijk voor dat deze mensen in conflictsituaties gekomen zijn en daarom weer snel de organisatie moeten verlaten.

Ik denk dat er vanuit de overheid meer begrip getoond mag worden voor deze groep en voor de werkgevers die deze mensen zonder twijfel een kans geven. Daarbij mag er meer geïnvesteerd worden in het coachen van mensen zodat er betere begeleiding gegeven kan worden en samen gewerkt kan worden aan een duurzame arbeidsrelatie. Aandacht en coaching is hierbij ontzettend belangrijk en dit mag best wel wat meer belicht worden. 

Wat kan de overheid of uw omgeving nog leren op het vlak van socialer ondernemen?

Zelf hebben we ervaring gehad met mensen die tijdens hun dienstverband bij onze organisatie vastlopen zijn in posttraumatische stukken. Deze hebben zij opgelopen tijdens hun dienstverband bij overheidsinstellingen maar werden ziek tijdens hun tijd bij ons. Wat niet helemaal eerlijk is, is dat wij hierin als nieuwe werkgever voor langer termijn zorg dragen en verantwoordelijk zijn voor de bijhorende ziektekosten. Dit terwijl de oorzaak van hun ziektebeeld bij hun tijd bij de overheid ligt. Wij zijn van mening dat de overheid hier meer haar verantwoordelijkheid in mag nemen en meer mee mag denken met werkgevers die hier mee te maken hebben.

 

 

Deel dit bericht:  

Direct naar: