Albrand, specialist in vloerverwarming en vloerkoeling, is een volledig Nederlandse zelfproducerende onderneming. We willen mensen warmte bieden in de breedste zin van het woord. Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort daarbij. Albrand heeft aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In ons productieproces nemen sinds 1 januari 2010 medewerkers met een beperking actief deel aan het werkproces omdat wij ons focussen op hun mogelijkheden.
Sociaal ondernemen geeft veel voldoening. Voor 2010 hadden we de productie in ons bedrijf uitbesteed maar we wilden graag alles in eigen beheer. En met succes want inmiddels hebben we 18 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Samen zijn we trots op ons werk. Samen zijn we in staat flexibel te produceren en processen flexibel te organiseren zodat we korte levertijden kunnen garanderen.
De achttien productiemedewerkers zijn qua werkzaamheden te verdelen in twee groepen. De helft houdt zich bezig met metaalbewerken, lassen en stansen, en de andere helft zorgt voor de montage. We proberen de medewerkers te ontwikkelen zodat ze onderling uitwisselbaar zijn als dat nodig is maar ook om ze afwisseling te bieden in hun werkzaamheden. Het productieproces is in stappen verdeeld, dat maakt het werk overzichtelijk voor de medewerkers.
Onze productiemedewerkers zijn heel loyaal. Ze beschamen ons vertrouwen niet maar tegelijkertijd is controle op hun werkzaamheden van cruciaal belang om het bedrijfsproces vloeiend te laten verlopen. Ze zijn allemaal goed in hun werk maar per persoon verschilt het sterk wat ze aankunnen. En soms moeten we een medewerker na een vakantie opnieuw alles uitleggen omdat hij dat simpelweg vergeten is. Iedere medewerker heeft daarom aandacht en controle nodig.
Onze medewerker Han werkte al drie jaar op detacheringsbasis bij ons. Hij kwam als timmerman binnen en heeft hier in de praktijk het vak van metaalbewerker geleerd. Op basis van de ketenregeling zou hij na die drie jaar een half jaar thuis moeten zitten. Dat zou voor hem funest zijn; hij zou zich gaan afvragen Wat heb ik fout gedaan? Wij kenden hem goed en kenden zijn capaciteiten en hebben hem toen voor onbepaalde tijd in dienst genomen. Dat is voor ons als werkgever best een risico maar hij is ongelooflijk gemotiveerd om te werken en daar geloven wij in. Voor Han betekende een vast contract zekerheid en een vast dagritme, zaken die voor hem van groot belang zijn.
Bij Albrand kijken we echt naar de competenties van een medewerker en focussen we ons op hun mogelijkheden. We proberen de werkomstandigheden aan te passen aan de mogelijkheden van de medewerkers en niet andersom.
Overheidsinstanties stelden bedrijven vroeger verplicht om sociaal te ondernemen maar ze zijn daarvan teruggekomen. En dat is ook goed want sociaal ondernemen doe je er niet zo maar even bij. Je moet er als bedrijf voor open staan. Het kost immers tijd en je moet de medewerkers de begeleiding kunnen bieden die ze nodig hebben. Dat is een weloverwogen beslissing. Wij zijn ervan overtuigd dat sociaal ondernemen in elk bedrijf mogelijk is. Kijk naar wat mogelijk is en begin gewoon. Het is goed dat de overheid bedrijven stimuleert en beloont om zich bezig te houden met sociaal ondernemen. Bij aanbestedingen valt de keuze vaak sneller op sociaal ondernemers dus commercieel is het ook nog eens aantrekkelijk.
Wij merken dat onze buitendienst klanten vaak meeneemt naar onze vestiging waar de productie plaatsvindt om ze met eigen ogen te laten zien wat en hoe het gebeurt. Daaruit blijkt dat onze medewerkers met trots uitdragen dat we sociaal ondernemen.
We roepen binnen en buiten ons bedrijf al jaren dat we sociaal ondernemen. Nu hebben we daarvoor de erkenning gekregen en de bevestiging dat we het goed doen: we presteren met trede 3 bovengemiddeld op het gebied van sociaal ondernemen. Het certificaat maakt het daarnaast mogelijk om ons daadwerkelijk te profileren als sociale onderneming. Bovendien is onze PSO-certificering een mooie aanvulling op ons ISO- en VCA- certificaat. We zijn er trots op!