Agterberg bedrijven als leerschool voor iedereen!

Agterberg bedrijven als leerschool voor iedereen!

1952: De officiële opening van het ruim 72 kilometer lange Amsterdam – Rijnkanaal waardoor je van Amsterdam naar Tiel kunt varen. Het Sprookjesbos de Efteling en Madurodam, de kleinste stad van Nederland, worden geopend.

En Bep Agterberg, tuinder op de Abstederdijk in Utrecht, koopt zijn eerste ploeg. Bep bewerkt met de ploeg het land van de tuinders in de omgeving. Het is de eerste aanzet voor Agterberg Bedrijven, dat 69 jaar later een toonaangevend bedrijf is met grote regionale en maatschappelijke betrokkenheid.

De slogan “Mensenwerk achter Vanzelfsprekendheid” zegt veel over de centrale rol van de medewerkers bij het familiebedrijf. Onder de medewerkers met een vaste aanstelling, is ook een aantal medewerkers met een beperking waardoor zij een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Bijvoorbeeld Jan, de medewerker met een verstandelijke beperking die drie dagen per week de vaste onderhoudsploeg van de voetbalvelden ondersteund. Hij geniet van zijn rol binnen dit team en zijn collega’s zorgen er voor dat hij bij alle bedrijfsuitjes van de partij is.

Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kennis te laten maken met het werk in de Civiele- en Cultuurtechniek organiseert Agterberg, in samenwerking met onder andere WSP Kromme Rijn en Heuvelrug en WSP Utrecht, jaarlijks een bedrijfsbezoekdag. Een aantal medewerkers bieden we op deze manier een nieuwe toekomst.

Agterberg levert als erkend leerbedrijf ook een bijdrage aan het opleiden van de volgende generatie hoveniers, stratenmakers en kraanmachinisten.  Een belangrijk onderdeel, want op deze manier kennis overdragen zorgt voor enthousiasme bij jonge mensen en nieuwe inzichten en energie voor ons. Onlangs mochten we een gastcollege verzorgen bij Yuverta (voorheen Wellant College), een beroepsopleiding voor onze sector.

Een koploper op het gebied van socialer ondernemen

Agterberg kiest voor de PSO-certificering om volgens een landelijke normering onze maatschappelijke impact in beeld te hebben. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze opdrachtgevers. Helaas maakt nog niet iedere gemeente gebruik van de PSO-ladder als criterium bij aanbestedingen. Wij vertrouwen erop dat dit in de toekomst gaat veranderen.

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat het steeds lastiger wordt om geschikte kandidaten voor openstaande vacatures te vinden. Het voldoen aan de gestelde SROI-verplichtingen bij aanbestedingen staat daardoor onder druk. Doordat de PSO-ladder de maatschappelijke impact van een bedrijf breder trekt, door onder andere ook te kijken naar de samenwerking tussen gecertificeerde bedrijven, stimuleren wij ook leveranciers om hun maatschappelijke impact te vergroten en zich voor de PSO-ladder te laten certificeren.

Een suggestie voor verbetering landelijk kan zijn, één systeem voor registratie waaruit de verschillende belanghebbenden kunnen putten. Dit maakt het gemakkelijker en zorgt tevens voor transparantie.

Waar staat uw organisatie op de PSO-Prestatieladder?

Wilt u ook in aanmerking komen voor het PSO-certificaat en -keurmerk? Op www.mijnpso.nl inventariseert u vrijblijvend waar u staat op de PSO-Prestatieladder. Afhankelijk van de uitkomst vraagt u een Aspirant-status of Trede-certificaat aan. De Aspirant-status ontvangt u als uw organisatie aantoonbaar start met sociaal ondernemen en de doelstelling heeft om binnen twee jaar te groeien richting een Trede-status op de PSO-Prestatieladder. Voor een Trede-certificaat komt u in aanmerking als uw organisatie méér dan gemiddeld scoort.

Deel dit bericht:  

Direct naar: