De ambities van PSO Nederland
Lees meer
De PSO is een beoordelingsmaatstaf voor organisaties. De PSO-ladder bestaat uit vijf niveaus. De niveaus geven aan in welke mate een organisatie direct en indirect werk biedt aan kwetsbare groepen. We meten welk aandeel van werk wordt uitgevoerd door mensen uit kwetsbare groepen. Dit noemen we de sociale bijdrage. Je klimt op de PSO-ladder door je sociale bijdrage te vergroten. Dus door meer werk te creëren voor kwetsbare groepen, zowel binnen als buiten je organisatie.
De normering komt tot stand op basis van de TNO-Werkgevers Enquête Arbeid (WEA). De WEA onderzoekt het aantal werknemers uit kwetsbare groepen in verhouding tot het totale personeelsbestand van bedrijven die aan deze enquête deelnemen.
De PSO kent vijf niveaus, van Aspirant-status tot koploper (trede 3). We meten de sociale bijdrage van een organisatie en vergelijken dit met organisaties van dezelfde omvang. Organisaties die een bovengemiddelde sociale bijdrage leveren, komen op een trede van de PSO te staan. Organisaties die een trede ambiëren maar nog niet over een bovengemiddelde sociale bijdrage beschikken, komen in aanmerking voor de Aspirant-status.
Niveau |
Betekenis |
Trede 3 |
Top 10% sociaal werkgevers van Nederland |
Trede 2 |
Top 22,5% sociaal werkgever van Nederland |
Trede 1 |
Top 35% sociaal werkgevers van Nederland |
Basis Trede |
Top 50% sociaal werkgevers van Nederland |
Aspirant-status |
Goedgekeurd plan van aanpak om binnen 2 jaar naar de Top 50% van sociaal werkgevers in Nederland te groeien. |
Omdat we het in dienst houden van mensen uit kwetsbare groepen zo belangrijk vinden, kijken we ook naar hoe een organisatie omgaat met mensen uit kwetsbare groepen (kwalitatief). We toetsen dit op vijf elementen: (1) bestuur & beleid (2) passend werk (3) inclusie (4) functioneren & ontwikkeling en (5) begeleiding. Alleen als deze toets met succes wordt doorstaan komt een organisatie in aanmerking voor een PSO-trede. Zo borgen we de duurzame inzet van van kwetsbare mensen in de organisatie. Daarnaast wordt er berekend (kwantitatief) hoe groot het aandeel is van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de organisatie.
Trede 3 organisaties met een directe sociale bijdrage van meer dan 30%, komen in aanmerking voor het PSO 30+ certificaat. Met dit certificaat toon je aan te voldoen aan de kwantitatieve voorwaarde van de aanbestedingswet (AW 2.82).
Het PSO 30+ certificaat helpt onder andere bij deelname aan aanbestedingen die voorbehouden zijn aan sociale werkplaatsen en sociale ondernemers. Ook accepteren steeds meer opdrachtgevers de facturen van PSO 30+ als invulling voor SROI-verplichtingen. Een PSO 30+ certificaat maakt sociale ondernemers extra aantrekkelijk als samenwerkingspartner bij aanbestedingen.
We willen graag niet alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen, maar ook houden. Omdat we streven naar duurzame inzet, passen we een weging toe voor zaken die hieraan bijdragen. Zo moeten organisaties aantonen dat medewerkers uit kwetsbare groepen goed begeleid worden, passend werk doen, integreren en zich kunnen ontwikkelen.
Niet alle doelgroepen hebben een even grote afstand tot de arbeidsmarkt. PSO houdt hier rekening mee. Ook kijken we naar de duur van het dienstverband en het type dienstverband. Een vaste aanstelling is logisch gezien namelijk duurzamer dan een tijdelijke opdracht.
Meten is weten. We willen zeker weten dat feitelijk alles klopt. Daarom laten we door een onafhankelijke organisatie een objectieve audit uitvoeren, een PSO-certificerende instelling.
Deze instelling controleert of alle opgegeven medewerkers daadwerkelijk in dienst zijn bij de organisatie. Ze beoordelen ook of de medewerkers daadwerkelijk tot een door de overheid erkende doelgroep met afstand tot de arbeidsmarkt behoren.
Pas als de onderzochte organisatie dit kan aantonen, wordt er een PSO-certificaat afgegeven. Het certificaat is vervolgens maximaal twee jaar geldig. Zo zijn we er zeker van dat PSO-gecertificeerde instellingen iedere dag doen wat ze beloven: bijdragen aan echte arbeidsparticipatie.