De ambities van PSO Nederland
Lees meer
Social Return On Investment (SROI) is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen uit kwetsbare groepen. Publieke opdrachtgevers hebben dit in hun beleid toegevoegd om deze mensen meer perspectief te bieden op de arbeidsmarkt. In aanbestedingen is hierdoor het maatschappelijk rendement ook van groot belang geworden. Inkopers kunnen opdrachtnemers stimuleren of verplichten om kwetsbare groepen te betrekken bij de uitvoering van de opdracht.
Er is nog geen landelijk vastgesteld beleid voor SROI. Publieke opdrachtgevers bepalen zelf wat zij ‘sociaal’ vinden. Opdrachtnemers worden hierdoor geconfronteerd met een lappendeken aan SROI-beleid. Dit kan worden ervaren als een drempel en weerhoud sommige ondernemers ervan om structureel een bijdrage te leveren aan sociaal werkgeverschap. Vroeger zagen we dat kandidaten werden ingezet op projectbasis, terwijl dat niet altijd bevorderlijk is voor duurzame inzetbaarheid.
PSO hanteert een uniforme en wetenschappelijk onderbouwde methode en stelt werkgevers in staat om proactief met arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er steeds meer opdrachtgevers en aanbestedende diensten die inzien dat sociaal werkgeverschap en duurzame arbeidsparticipatie van deze doelgroep structurele inzet vraagt. Het PSO-keurmerk wordt door steeds meer aanbestedende diensten erkend als invulling van SROI-verplichtingen. Met andere woorden: opdrachtnemers die structureel werk maken van sociaal werkgeverschap, kunnen dit aantonen met een PSO-certificaat, hebben een streepje voor of zijn zelfs de enige organisaties die in aanmerking komen voor de uitvoering van een project.
Kijk hier welke publieke opdrachtgevers de PSO accepteren bij de (gedeeltelijke) invulling van de Social return eis. De PSO wordt door meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten en overheidsinstanties toegepast of geaccepteerd als (gedeeltelijke) invullingsmogelijkheid van de Social return eis.