Inloggen MijnPSO Contact Zoeken TNO logo Ga naar TNO site

Aanbesteden

Als opdrachtgever kun je veel invloed uitoefenen op opdrachtnemers, zodat zij mensen uit kwetsbare groepen extra kansen bieden op de arbeidsmarkt.

Het stimuleren van arbeidsparticipatie bij opdrachtnemers, is een wezenlijk onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen en Opdrachtgeven (MVOI).

Lees meer

 

Inkopen met impact

Het PSO-keurmerk verzekert dat je aan- en uitbestedingen daadwerkelijk bijdragen aan het creëren van banen. Ze waarborgt dat je zakendoet met bedrijven die structureel mensen uit kwetsbare groepen aan het werk helpen en houden. Hierdoor worden de resultaten van je bestedingen meetbaar en zichtbaar, waardoor je direct een helder overzicht krijgt van je sociale impact.

Al sinds 2012 werkt het PSO-keurmerk als inkoopinstrument voor ruim 200 aanbestedende diensten in Nederland. Op dit moment zijn ruim 800 organisaties in diverse sectoren gecertificeerd voor hun bijdrage aan de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen. Zelfs enkele Duitse en Belgische organisaties beschikken inmiddels over het PSO-keurmerk.

Ga naar gecertificeerde organisaties

Zo werkt PSO bij aanbesteden en inkopen

Je kan het PSO-keurmerk op verschillende manieren inzetten bij aanbesteden en inkopen.

In veel gevallen wordt het keurmerk toegepast als Social Return on Investment (SROI)-instrument. Bedrijven die aantoonbaar werk maken van arbeidsparticipatie, krijgen korting of vrijstelling van de SROI-verplichting in een aanbesteding. Zo stimuleer je bedrijven om structureel mensen uit kwetsbare groepen in dienst te nemen en aan het werk te houden.

Je kan het PSO-keurmerk ook inzetten als gunningscriterium, waardoor je bedrijven aanmoedigt om te beginnen met sociaal werkgeverschap. Of net dat stapje extra te zetten voor arbeidsparticipatie.

Lees hier hoe Wonen Limburg dat doet

Voordelen PSO bij inkoop en aanbesteden

Objectief en betrouwbaar

PSO is objectief en wetenschappelijk onderbouwd door TNO. Het keurmerk onderscheidt prestaties van intenties. Een PSO-certificaat is geen momentopname van arbeidsparticipatie, maar het bewezen resultaat over een heel jaar sociaal werkgeverschap.

Bewezen track record

Sinds 2012 toegepast door ruim 200 aanbestedende partijen. Meer dan 800 organisaties beschikken over het keurmerk. PSO is daarmee onbetwist het grootste, sociaal inkoopinstrument van Nederland.

Efficiënt voor inkopers

Externe partijen toetsen de eisen waaraan bedrijven moeten voldoen. Dit maakt specifieke kennis van het sociaal domein overbodig, evenals eigen toetsing door de aanbestedende partij.

Effectief voor mensen uit kwetsbare groepen

PSO-gecertificeerde bedrijven creëren meer en betere banen voor mensen uit kwetsbare groepen. TNO waarborgt de actualiteit en representativiteit van de norm, waardoor alleen organisaties die meer dan gemiddeld bijdragen over het PSO-certificaat beschikken.

Duurzaam resultaat

Het doel van PSO is het stimuleren van sociaal werkgeverschap. Ofwel: zorgen dat werkgevers zich duurzaam inzetten voor passend en uitdagend werk voor iedereen.

PSO helpt bedrijven bij het creëren van passende banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Iets wat essentieel is, voor het voorkomen van een banencarrousel bij sociaal aanbesteden.

 

Practice what you preach

Vaak zijn aanbestedende partijen ook werkgevers. Steeds vaker kiezen deze organisaties ervoor om zelf het goede voorbeeld te geven.

PSO-certificering vergroot het bewustzijn en draagvlak voor arbeidsparticipatie binnen een organisatie. Doordat het PSO-instrument ook werkgelegenheid in de keten meet, is het bijzonder geschikt voor organisaties die veel aanbesteden en inkopen.

Het PSO-keurmerk wordt dan ook voortdurend gebruikt als indicator voor de bedrijfsvoering van opdrachtgevers.

Vraag het PSO-keurmerk aan

Laatste nieuws over PSO

Bekijk al ons nieuws